Menu

Luomu on tavanomaista terveellisempää

Menen varsinaiseen aiheeseeni pienen koukkauksen kautta.

Blogissani kysellään toisinaan, onko ihan sama, ottaako esimerkiksi C-vitamiinit pillerinä vai suoraan marjoista ja hedelmistä. On aina parempi saada vitamiinit luonnollisesta lähteestään, sillä pillereissä on paljon muutakin, kuin vain sitä C-vitamiinia. Vitamiinipillereiden kemiallinen koostumus on oma blogauksensa, mutta tässä tekstissä paneudutaan nyt siihen, onko ne luonnon vitamiinit parempi napata talteen tavanomaisesta vai luomusta. Tiedätte jo vastauksen, mutta tässä tieteellistä pohjaa väitteelle, että luomu on terveellisempää kuin tavanomainen.


Ranskan Elintarviketurvallisuusviraston kesällä julkaisema raportti osoittaa, että:

1. Luomuelintarvikkeet sisältävät tavanomaisia elintarvikkeita vähemmän torjunta-ainejäämiä ja nitraattia, jonka on osoitettu aiheuttavan terveydellisiä haittoja kuten diabetesta ja Alzheimerin tautia. Nitraatista olen kirjoittanut aikaisemminkin.

2. Luomutuotteiden ravintoainetiheys on suurempi ja luomukasvisten kivennäispitoisuudet ovat tavanomaisia kasviksia korkeampia (mm rauta, magnesium).

3. Luomuvihannekset, -marjat ja -hedelmät sisältävät enemmän antioksidantteja (esim. fenoleja ja salisyylihappoa), jonka puolestaan tiedetään suojaavan syöviltä, sydänsairauksilta ja monilta muilta sairauksilta.

4. Luomueläintuotteissa on enemmän monityydyttämättömiä rasvahappoja, joka suojaavat mm sydän- ja verisuonisairauksilta.

5. Joidenkin luomuvihannesten C-vitamiinipitoisuudet näyttävät olevan tavanomaista korkeampia.

”Luomuelintarvikkeet ovat valtaosin vapaita torjunta-ainejäämistä (94-100 prosenttia puhtaita). Luomuvihannekset sisältävät keskimäärin noin 50 prosenttia vähemmän nitraattia kuin tavanomaiset vihannekset. Sienien tuottamien homemyrkkyjen pitoisuuksissa ei ole eroja viljelymenetelmien välillä”.

-lähde: Luomu.fi

Alkuperäinen tiedeartikkeli perustuu kirjallisuustutkimukseen, jonka tekoon osallistui 50 ranskalaista asiantuntijaa eri sektoreilta. Ryhmän yhdessä hyväksymä laaja loppuraportti julkaistiin ranskaksi ja tämän raportin pohjalta julkaistiin asiantuntijatarkastettu artikkeli Agronomy for Sustainable Development-tiedelehdessä.

Mielestäni on maalaisjärjellä pääteltävissä, että luomu (tai mahdollisimman luonnonmukaisessa ympäristössä kasvavat ruoka-aineet, esimerkiksi suomalaiset marjat) ovat terveellisempiä ja antioksidantti- sekä vitamiinipitoisempia, kuin tehotuotetut ja kemiallisissa litkuissa kasvatetut tai kemikaaleilla suihkutetut ruoka-aineet. Hienoa, että tutkimustakin tästä tehdään koko ajan, sillä nykymaailmassahan mitään ei uskota terveelliseksi, ennen kuin se on tieteellisesti todistettu. Tavallaan ihan hyvä juttu, mutta toisaalta kaipaan maalaisjärkeä tutkimuksen rinnalle: terveellinen ruoka on ihan oikeasti tunnistettavissa ilman sen kummempia vippaskonsteja.

Elintarvikkeen tulee olla mahdollisimman käsittelemättömässä muodossa (luomua ennen tavanomaista), eikä tuotteella tuole olla tuoteselostetta tai jos on, niin mahdollisimman lyhyt ja E-koodivapaa. Tämä on tietenkin karkea sääntö, ja poikkeuksia löytyy, esimerkiksi hormoniliha tai kirjolohi ovat aivan eri asia kuin luomuliha ja vapaana kasvanut lohi ja tietenkin monissa vihanneksissa on paljon kemikaalijäämiä jne.

Mutta karkeasti, jos suosii vihanneksia, marjoja, hedelmiä, sieniä, lihaa, kalaa, munia – luonnon antimia, joilla ei ole tuoteselostetta, on terveellisen ruoan jäljillä, eikä tarvitse keinotekoisia vitamiinipillereitä, joista alussa mainitsin.

Ymmärrän silti täysin tämän luomu vastaan tavanomainen – asetelman ja sen, kuinka luomu ei ole vielä breikannut Suomessa. Suomalaiset eivät vieläkään ymmärrä täysin luomun lisäarvoa, koska tavanomainen tuotanto ratsastaa häpeilemättä väitteillä ja mainoslauseilla, jotka saavat ihmiset sekaisin ja luulemaan, että tavallinen, suomalainen ruoka-aine on ihan yhtä hyvä kuin luomukin. Olen aikaisemminkin kirjoittanut, kuinka luomun lisäarvot yhdistetään Suomessa erehdyksissä tavanomaisiin tuotteisiin, koska myyttinen ”puhdas suomalainen tuote” yhä vieläkin ratsastaa mielikuvalla poikkeuksellisesta puhtaudesta, vaikka tavanomaiset ruoka-aineemme ovat ihan samaa kamaa kuin muuallakin Euroopassa. Muistakaapa se!