Menu

Optimisti elää kauemmin

Hahaa, tiesin tämän: optimistit elävät pessimistejä kauemmin!

Tiedättehän, kuinka koskaan ei muka saisi hehkuttaa, iloita tai innostua liikaa, ennen kuin asia on varma. Minä ajattelen aivan päinvastoin! Minusta on järkevää innostua heti, sillä jos homma meneekin mönkään, on ainakin jonkin aikaa ollut hyvä fiilis. Olen ehdottomasti optimisti.

Optimistiset naiset sairastuvat harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään ja kuolevat niihin harvemmin kuin pessimistisesti elämään suhtautuvat. Pessimistien lisäksi riskiryhmässä ovat kyyniset ja äkäiset naiset, tuore tutkimus osoittaa.

Yhdysvaltalaistutkimukseen osallistui yli 97 000 naista, mikä tekee siitä suurimman aiheesta tehdyn tutkimuksen. Naiset olivat 50–79-vuotiaita ja heitä seurattiin yli kahdeksan vuoden ajan.
Seurannan aikana kymmenestätuhannesta optimistista kuoli 46, kun yhtä monesta pessimististä menehtyi 63. Kyynisimmistä ja äkäisimmistä naisista kuoli 63 kymmenestätuhannesta ja vähiten äkäisistä 46 kymmenestätuhannesta.

Optimismin ja kyynisyyden vaikutukset eivät riippuneet toisistaan. Kielteiset elämänasenteet tunnetusti heijastuvat terveyskäyttäytymiseen. Tutkimuksessa kuitenkin huomioitiin naisten elämäntavat, joten optimismi, kyynisyys ja äkäisyys saattavat vaikuttaa ihmisen elimistöön esimerkiksi stressin välityksellä. Tutkimuksen julkaisi lääketieteellinen Circulation-lehti”.

-lähde: YLE Olotila