Menu

Myrkkykemikaalia farkuissa

Muistatteko myrkkytuolit ja dimetyylifumaraatin? Kyseinen kemikaali, homeenestoaine, aiheutti aikuisille, lapsille ja vauvoille vakavia iho-oireita, jopa palovammoja vuosina 2006-2007, kun sitä löydettiin lepotuoleista ja sohvista. Toukokuussa aine kiellettiin EUn alueella (maksimipitoisuus tekstiileissä saa olla 1mg/kg kohden), mutta nyt DMFa on löydetty farkuista. Katso klippi.

Jos ruotsinkielesi on heikossa hapessa tai et jaksanut katsoa pätkää kokonaan, kiteytettäköön asia näin: SVTn Plus löysi tutkimuksissaan sekä Leen, Nudien että Wranglerin farkuista dimetyylifumaraattia yli sallitun määrän. EUssa sallittu määrä on 0,1 mg/ kg ja esimerkiksi Nudien farkkujen pitoisuus oli 0,5mg/ kg! Kun Nudien edustajalta kysyttiin asiasta, totesi hän, ettei tätä ainetta edes pitäisi olla heidän farkuissaan! Valmistaja ei siis tiedä, miten aine on päätynyt housuihin. Hämmentävää.

Tämä on taas yksi esimerkki siitä, kuinka saatamme joutua tekemisiin vaarallisten kemikaalen kanssa arkipäiväisten asioiden yhteydessä ja miksi on erityisen tärkeää pestä vaatteet aina ennen ensimmäistä käyttökertaa! Tosin, muistan itsekin farkkumyyjänä ollessani, kuinka tiettyjen farkkujen kohdalla suositeltiin, ettei housuja tulisi pestä ensimmäisen 6 kk käytön aikana. DMF-uutisen myötä ei kyllä tee mieli olla pesemättä uusia vaatteita. Huomasin muuten juuri (kiitos lukoijalle) että YLE on tänään uutisoinut ”myrkkyfarkkuja” päätyneen Suomenkin markkinoille!

Plus-ohjelman testissä löydettiin housuista myös muita kemikaalijäämiä, lue juttu täältä.

Psst… Luepa postaukseni Myrkyttömiä vaatteita ale-korissa sekä
Myrkkyä sohvissa – taas