Menu

Omenahullu

Aargh! Kamerani on hajalla ja kännykän piuha on taas väärässä paikassa, joten en saa matskua ulos Nokiastani, sorry. Otetaanpa siis kierrätys (vuoden takaiset kuvat) kehiin. Itseasiassa koko blogaus on sillällöltään silkkaa kierrätystä, olen nimittäin puuhaillut viime päivinä samoja asioita kuin vuosi takaperin tähän aikaan: hamstrannut omenoita säilötäkseni ne talven varalle. En tosin ole vielä kaivanut kuvan villahuivia kaapista, ihan näin kylmä ei vielä onneksi ole!

Olen hulluna omenoihin: syön yhden joka päivä. Omenat ovat yksinkertaisesti huippua ravintoa! Omppu on terveellinen ja herkullinen sellaisenaan, eikä se muhjuunnu laukun pohjalla kuten banaani. Helppo eväs siis. Omppu toimii hyvin myös smoothiessa ja onpa se namia hiukan pimpattunakin: jenkkilän alatilaihduttavat julkkisnaikkoset herkuttelevat lukemani mukaan omenaviipaleilla, joiden pintaan on sipaistu maapähkinätahnaa.

Omena on siis monikäyttöinen herkku, jota juuri nyt saa puoli-ilmaiseksi! Kannattaa ehdottomasti suunnata jonkun tutun omppuapajille (tunnet ihan varmasti ainakin yhden ihmisen, jolla on omenapuu) tai syysmyyjäisiin hamstraamaan omenoita talven varalle.

Minulla on kaksi lempparitapaa säilöä omenaa: kuivaaminen ja keittäminen. Kuivatan omppua kuten kuvassa, pyykkinarulla. Narukuivaaminen ei kuluta sähköä ja bonuksena on ihana tuoksu! Homma vaatii tosin sorminäppäryyttä, tilaa ja aikaa, mutta lopputuloksena saa kauniita ja herkullisia lastuja, joita itse pilkon paloiksi omenamysliini.

Toinen hyvä tapa on lohkoa ja keittää omenat (kuorineen!) pehmeiksi ja surruttaa ne sauvasekottimella hilloksi.
Ihan parasta omenahilloa syntyy etenkin omenan ja inkiväärin yhdistelmästä: pilko tuoretta inkivääriä hienoksi ja lisää inkiväärihakkelus sauvasekoitettuun omenamuhjun sekaan. Voit toki hienontaa homman vielä inkiväärin lisäämisen jälkeenkin, itse tykkään siitä, että inkivääri on pieninä palasina. Taivaallisen hyvää. Toimii puurossa, lettujen kanssa, leivän päällä tai maustamattoman jogurtin kanssa.

Taidan olla vähän hassu, mutta omput ovat minulle tosiaan ihan ehtymätön ilon lähde!

Psst… Tiesitkö, että monet tuoreelle omenalle allergiset voivat syödä kuivattuja omenalastuja ongelmitta! Ja jos et jaksa kuivata omenoita itse, saa omenalastuja toki kaupastakin.