Menu

Luomumuna ja -kana

Muistanette kesäisen luomukana-blogaukseni. Vietin tänään päivän luomuexperttien parissa ja sain vastauksia moniin kysymyksiin, esimerkiksi siihen, miksei luomumunia munivia kanoja myydä lihoiksi. Koska: munakanat ja lihakanat ovat eri rotuja. Kun munakanakana on muninut vuoden on se kuulemma niin laiha, ettei siitä ole kuin viillokiksi (tosin kyllähän jengi nytkin syö marinoituja kanasuikaleita hyvällä ruokahalulla, että ehkä luomukanasuikaleet tekisivät myös kauppansa?).

Tavallinen broileri syntyy ja päätyy kaupan altaaseen 35 päivän sisällä (varsinaista tehotuotantoa, huh). Luomuteuraskanan sen sijaan tulee olla vähintään 81 päivää vanha. Lisäksi luomukanat tarvitsevat kolme kertaa niin paljon tilaa kuin häkkikanat. Eli: luomukanojen rehuun kuluu yli puolet enemmän rahaa kuin tavallisten kanojen rehuun (koska luomukanat elävät sen minimissään 81 pv ja tavalliset broiskut 35 pv) ja lisäksi kolmannes luomukanoja vie saman tilan kuin triplamäärä häkkikanoja. Luomulihakanojen pitäminen yksinkertaisesti kannata.

Onneksi sentään luomumunien suosio on Suomessa kasvanut huimasti ja kaikkien kauppaketjujen luomumyynti yhteensä on parantunut vuodessa 18%. Eli lamasta huolimatta, luomun kulutus Suomessa kasvaa nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Hienoa! Vielä kun saataisiin luomukanaa jostain… Toisaalta, ehkä me pärjäämme kanattakin, on sitä muutakin – ja parempaa – ravintoa tarjolla ihan riittämiin.