Menu

Rusina-pähkinä – leipä

Blogini on saanut alkunsa vatsavaivoistani, joista pääsin eroon lopettamalla hiivan, vehnän, valkoisen sokerin ja lehmänmaitotuotteiden käytön (lääkärin suosituksesta) kuuriluontoisesti kuukauden ajaksi. Kuurin jälkeen olen ottanut osan edellämainituista ruoka-aineista pieninä määrinä takaisin ruokavaliooni, mutta yhden aineen kanssa olen kuitenkin tarkempi kuin muiden: hiivan.

Jos joku joskus ihmettelee ruokavammaisuuttani on kyse yleensä siitä, etten syö vehnäleipiä. Vehnäleivissä on aina hiivaa, ja turpoan hiivasta ilmapalloksi, olen siis mielummin ilman.

Mutta, mutta… Tänään tapahtuin jotakin odottamatonta! Löysin kaupasta tuoretta, hiivatonta vehnäleipää!

Hiivaton leipä on kuvassa taka-alalla ja edessä köllii hiivaan leivottu sydän-ruippari, jonka ostin tuliaisiksi kotiin. Söpö, eikö?

Mutta se vehnäleipä siis: se on tehty juureen, eikä sen valmistuksessa ole käytetty hiivaa ollenkaan (eikä säilöntäaineita, ynnä muuta turhaa huttua, jota esimerkiksi paahtoleivistä löytyy). Olen ehkä kasvanut tynnyrissä, koska en tiennyt hiivattoman ja kuohkean vehnäleivän olevan mahdollista.

Ostin siis leivän ja kotiin päästyäni suorastaan syöksyin keittiöön viipaloimaan tätä taivaallisen tuoksuista asiaa. Leivän rakenne on juuri oikea: päältä kova ja sisältä pehmeä. Leivonnassa on käytetty paljon rusinaa ja pähkinää ja ilmeisesti siirappia, sillä leipä on makeahko. Maku on ihan älytön, sairaan hyvää!

Todettakoon nyt kuitenkin, että eihän sitä vielä ole kirkossa kuulutettu, ettenkö saisi vatsaani sekaisin tästä vehnäoverdosesta, ihan ilman hiivaakin, katsotaan nyt. Odotan jännittyneenä kroppani reaktiota.

… Eikä tätä joka päivä syödä! Joskus harvoin, kun haluaa herkutella. Hintakin on 5,90, eli pienoinen investointi.

Eat & Joyn leipävalikoima on pullollaan toinen toistaan herkullisemman näköisiä tekeleitä ja suurin osa niistä on myös hiivattomia, se on mahtavaa se! Kannattaa ehdottomasti tsekata paikan leipätiski, se on ehkä kaupungin paras.

Psst… Ja kysehän ei ole siitä, että olisin ollut arjessa tähän asti leivättä, en vaan syö hiivaleipiä, onhan niitä muitakin!