Menu

Onko eettinen hiustenpidennys mahdollinen?

Olen YLE Olotilassa aloittanut eettisten hiustenpidennysten metsästämisen.

Tähän nmennessä en ole löytänyt kampaamoa, jossa käytössä olisi eettinen aitohius. Toisaalta, se, pitääkö temppelihiuksen käyttämistä eettisenä vai ei, taitaa riippua ihmisestä. Minusta se on arveluttavaa, mutta ei mennä siihen nyt syvemmin, luepa vanha postaukseni, jos aihe kiinnostaa enemmän.

Käydessäni lävitse kesällä YLE-mailiini tipahtaneita sähköposteja, ilahduin suuresti löytäessäni tämän viestin:

”Mä olin siis ottamassa niitä pidennnyksiä sellaisesta paikasta kuin X, sitten tulikin mieleen juuri tuo dokkari mistä kerroit blogissasi, ja soitin sinne liikkeeseen ja kyselin niitten hiusten alkuperäisyydestä, niin kerrottiin vaan mikä firma tuo niitä maahan, ja selitin että haluan tietää mistä maasta ja millä tavalla ovat tulleet myyntiin.

No, sitten se tyttö kertoi että Intiasta, ”Mutta ei ole väkisin leikattu” ja selitin mun pointin, ja siihen hän sanoi että ”jos tuollaisia mietit ei kannata laittaa pidennyksiä ollenkaan, ja ”Että kun se hius laitetaan sun päähän, eihän se enää ole sen aasialaisen pikkutytön hiusta, että sitähän on kemiallisesti käsitelty niin moneen kertaan ”.

Ok, mä peruin sen ajan, jolloin se työntekijä tietysti herpaantui koska hän on yrittäjä ja menetti 400€! Minusta tuo reaktio kertoo jo aika paljon koko toiminnasta… Mutta kerropa miten voi ottaa selvää noista eettisistä pidennyksistä?”

Kuinka olenkaan ylpeä tästä naisesta, joka uskalsi vaatia kampaajalta tietoa! Hiusten alkuperästä on mielestäni tärkeä keskustella vaikka päätyisikin ottamaan pidennykset. Näin kampaajatkin ehkä saavat kimmokkeen selvittää, mistä heidän käyttämänsä hius on peräisin.

Harmillista on, että eettisiä pidennyksiä tuskin on olemassa. On maalaisjärjellä pääteltävissä, että niitä naisia, jotka vapaaehtoisesti luopuvat pitkistä kutreistaan, ei taida olla tarpeeksi ruokkimaan maailman hiusjatkonälkää. Mutta koen silti, että aiheesta on tärkeä keskustella, vaikkei eettistä jatkohiusta koskaan saataisikaan.

Olisin kiinnostunut kuulemaan – jos lukijakunnassa on yhtäkään kampaajaa – onko hiusten alkuperä aina kampaajan tiedossa?