Menu

Fresh ´N´ Friends

Vaikka kauniit asiat miellyttävätkin silmääni, pidän paljon enemmän rosoista, kauneusvirheistä, omintakeisuudesta, uniikkiudesta sekä ennalta-arvaamattomuudesta. Sama pätee niin muotiin, ihmisiin, kuin luomuruokaankin: klooni ei kiinnosta. Eikä keinotekoisuus.

Luomutuotteet – etenkin vihannekset ja hedelmät – ovat yleensä keskenään erilaisia. Ne eivät ole sentilleen yhtä paksuja tai leveitä tai ehkä ihan saman sävyisiä, ja siksi niitä ei saa kaupassakaan välttämättä asetettua esille yhtä graafisen selkeästi, kuin sentilleen saman pituiset kurkut tai copy-paste – tomaatit.

Juuri tästä syystä, koska itse tavara on ehkä epäsäännöllistä tai pakattu kotikutoiseen pakkaukseen (jollaisin eko-tuotteita tupataan pakata) tai koska luomutuote on muuten vaan hipin näköisesti toteutettu, etenkin siksi luomukauppojen tulisi mielestäni olla valoisia, selkeitä, moderneja ja mahdollisimman epähippejä. Esimerkiksi tällaisia.


Kastanienalleen Fresh ´N´ Friends on hyvä esimerkki kauniista ja selkeästä luomukaupasta.

Suurin osa berliiniläisistä ekokaupoista (siis ne joissa itse olen käynyt) on tyyppillisiä biokauppoja, joiden sisustuksessa on paljon keltaista, vihreää ja ruskeaa. Tyypillinen hippi-lookki on siis melkoisen suosittu. Mutta joukossa on myös tällaisia moderneja yksilöitä, joissa asioin erittäin mielelläni, vaikkei sisustus tietenkään ole syy siihen, ostanko luomuruokaa vai en! Satun vaan tykkäämään enemmän tällaisesta estetiikasta kuin vaikkapa Ruohonjuuren lookista.

Ei myöskään ole pöllömpää, että Fresh ´N´ Friends on samalla kahvila, jossa on pieni, suloinen terassi. Ja että putiikki-kahvila on auki yötä myöden.