Menu

Mineraalimeikki antaa ihon hengittää

Kävin viime viikolla jokakeväisessä ihonpuhdistuksessa ja sain kosmetologilta mukaani esitteen mineraalimeikkisarjasta nimeltä Jane Iredale. Kyseessä on jo 15-vuotta markkinoilla ollut ”the mineraalimeikkisarja”, josta kuulemma monet tämän hetken halpisversiot ovat kopioita. Mineraalimeikeistä on tulossa enemmänkin juttua, tämä olkoon sarjan eka!

Mitä trendikäs mineraalimeikki oikein tarkoittaa? Aito mineraalimeikki ei sisällä niitä tukkivia ainesosia, joita tavanomainen kosmetiikka sisältää. Talkki ja mineraaliöljy ovat mineraalimeikeissä pannassa. Myöskään parabeenejä ei saa käyttää. Aloin heti epäillä, josko tällaisessa kosmetiikassa käytetään nanopartikkeleja, joihin itse suhtaudun erittäin skeptisesti, mutta ei, nanopartikkeleja ei käytetä. Tuotteet kestävät lisäksi erittäin hyvin kosteutta.

Huomio: markkinoilla on paljon ”mineraalikosmetiikka”-nimellä ratsastavia tuotteita, joiden INCI-listan syynääminen saattaa hyvinkin paljastaa kyseessä olevan feikkituotteen. Kannattaa siis todellakin tsekata INCI-luettelo, jos hakee nimenomaan aitoa mineraalikosmetiikkaa.

Mineraalimeikki ei aiheuta finnejä ja se antaa ihon hengittää paremmin, kuin kemiallisen meikkikuoren alle haudattu hipiä. Mainittakoon, että siskoni on päässyt näppyläongelmistaan eroon mineraalimeikin myötä. Hän on puhunut minulle mineraalimeikkien erinomaisuudesta jo kauan, mutta koska käytän itse aika vähän meikkiä, en ole ”ehtinyt” eli saanut aikaiseksi tutustua mineraalikosmetiikkaan juuri ollenkaan.

Ttutkittuani alussa mainitsemani Iredale-sarjan meikkivoiteen INCI-listaa Rita Stiensin kemikaaliraamatun kanssa huomasin, että vaikka tuotteessa onkin eniten erittäin hyviä ainesosia (nk. kolmen tähden ainesosia), löytyy sieltä myös Boron nitride ja Dimethicone – nimiset kemialliset aineet. Jälkimmäinen on silikoniöljyä. Tässä siis selitys siihen, miksei sarjalle ole haettu esimerkiksi luonnonkosmetiikkasertifikaatteja.

Testasin kosmetologikäynnin päätteeksi Iredale-sarjan meikkikakku-muodossa olevaa meikkivoidetta, jota siis laitettiin iholle heti kosmetologisen hoidon jälkeen. Yleensähän kosmetologit suosittelevat, ettei kasvoille kannattaisi laittaa mitään heti hoidon päätteeksi, mutta koska Iredalen tuotteet eivät sisällä mineraaliöljyjä, ei ihontukkeutumisriskiä kuulemma ole. Tuote tuntui kieltämättä ihanan kevyeltä kasvoilla. Mutta se maksoi 60 euroa!! Jäi siis ostamatta. En käytä kesällä juuri ollenkaan kosmetiikkaa, päivettynyt iho on kaunis jo sellaisenaankin. Mutta katsotaan, ehkäpä testaan tuotetta syksyllä. Kertokaapa te minulle:

Onko teistä kukaan käyttänyt Iredalen tuotteita tai muita mineraalimeikkejä?

Hyvä juttu Iredale-sarjassa on, että kaikissa tuotteissa on auringonsuojakerroin 30. Tosin, jos me ihmiset osaisimme luonnostamme varoa aurinkoa, ei tällaisia hulluja suojakerotimia tarvittaisi. Mutta koska itsensä grillaaminen on nykyään niin tavallista, pitää hipiä suojata jotenkin.

Auringon vaarat ovat tietenkin todellisia, en minä sitä kiellä, mutta meidän auringossa olemisen kulttuurimme on kaukana pohjoisen ihmisen luonnollisesta olemisesta. Sen sijaan, että viettäisimme maltillisesti aikaa auringossa, kärvennämme itseämme jopa tuntikausia putkeen. Olen huomannut, että kun alkukesästä malttaa hiukan kiinnittää huomiota siihen, kuinka pitkiä aikoja auringossa oleilee, voi heinäkuussa jo olla aika huoletta, koska iho on tottunut ja kestää kauemmin palamatta. Tosin, meillä kaikilla on erilainen iho, tämä on vaan oma kokemukseni, en pala helposti ja rusketun todella nopeasti.

Nyt pomppasinkin näköjään mineraalimeikistä aurinkorasva-asiaan, joten vinkkinä: luepa vuoden takainen juttuni Uutta tutkimusta aurinkorasvan haitallisista aineista. Tsekkaa myös toinen aurinkorasva-postaus Vaarallinen cocktail. Ja luomukookosöljyn toimivuus aurinkorasvana, se selviää täältä.

Psst… Lisää mineraalimeikkipostauksia tulossa myöhemmin!