Menu

Sormisushin ABC

Olen kauan suunnitellut testaavani kotona sormisushia ja eilinen tyttöjenilta oli täydellinen tilaisuus testata japanilaista ruokaa kotioloissa.

Idea on siis tämä: sushia helposti ja nopeasti, ilman sen kummempia kommervenkkejä ja hifistelyä. Sen sijaan, että rullattaisiin makirullia ja leikattaisiin ne kauniiksi suupaloiksi, jokainen rullaa oman pötkylänsä, täyttäen sen millä haluaa. Pötkylä dipataan soijaan ja that´s it. Superhelppoa.


Rullien sisään voi laittaa mitä tahansa, minä rakensin sushi-pöytämme seuraavista:

 • porkkanaa*
 • kurkkua
 • avocadoa
 • kevätsipulia
 • savutofua*
 • lehtisalaattia*
 • retikkaa
 • tonnikalaa (säilykkeenä, tuoreiden tai pakasteiden joukossa saattaa olla uhanlaisia lajeja)
 • majoneesia*
 • soijakastiketta (osta AINA luomuna!)*
 • wasabia
 • sushi-inkivääriä
 • pippuria*
 • merisuolaa
 • misokeittoa*
 • shiitake-sieniä
 • pehmeää tofua* (misokeiton sekaan)
 • sakea (ei pakko!)
 • merileväarkkeja
 • riisiä
 • riisiviinietikkaa

*= luomu

Valmistelut:
1. Keitä porkkanat. Ole tarkkana, etteivät ne mene liian pehmeiksi, porkkanat saavat olla keskeltä hieman kovia. Anna niiden jäähtyä ja leikkaa ne kapeiksi soiroiksi (kuva). Leikkaa samaan tapaan myös kurkku, kevätsipuli ja tofu. Höylää kurkun kuori pois, ellet saa käsiisi luomukurkkua. Pese lehtisalaatti ja revi se sopivan pieniksi suupaloiksi.


2. Tee tonnikalatäyte.
Itse tein ison satsin, käytin neljä tonnikalatölkkiä, mutta kaksi olisi riittänyt. Sekoita tonnilaka majoneesin kanssa. Itse käytin Plamilin vegaanista luomumajoneesia (munaton, gluteeniton, maidoton). Majoneesia saa olla sen verran, että sotkusta tulee tahnamaista. Jos käytät kaksi tonnikalatölkkiä, tarvitset suunnilleen puolikkaan purkillisen (n. 150 g) majoneesia. Mausta merisuolalla ja pippurilla. Leikkaa sekaan kevätsipulia. Laita jääkaappiin vetäytymään.

3. Keitä riisi.
Itsellläni on riisikeitin, joka on ihan superkätevä asia! Mutta ilmankin toki pärjää. Kun riisi on kypsää, lisää sekaan loraus riisiviinietikkaa. Mutta huomio: myös tämän tuotteen tuoteseloste kandee syynätä tarkkaan, sillä osassa tuotteita on glutamaattia, eli E-koodi E621.

4. Valmista misokeitto.

Itse käytin Clearspring-merkkisiä instant-misokeittoja (niitä saa ainakin Ruohonjuuresta), joita pimppasin shiitake-sienillä, hienoksi leikatulla kevätsipulilla ja tofulla. Jos haluat saada keittoon syvemmän maun, laita loraus sakea sekaan. Sain kerran Raku Yassa sakella höystettyä misokeittoa ja tajusin kuinka ison eron se tekeekään misokeiton makuun!

Instant-misokeitto valmistuu muutamassa minuutissa, joten tee tämä vasta juuri ennen kuin tarjoilet ruoan.

6. Leikkaa merileväarkit. Voit leikata ne joko puoliksi tai pitkittäin 3 osaan.


Sitten hommiin vaan! Muista laittaa pöytään pieniä vesikulhoja, jotta vieraat voivat pestä sormiaan. Idea on tämä: Ota merileväarkki. Kastele sormet ja painele riisi arkin toiseen päähän ja laita päälle haluamiasi täytteitä. Rullaa kiinni ja sivele merileväarkin toinen pää vedellä, painele rulla kiinni. Dippaa soijaan ja nauti!


Vaikka itse sanonkin, kokkailut onnistuivat nappiin ja sormisushi oli ihan tör-ke-än hyvää. Paras juttu on, ettei kotisushi edes tule kalliiksi! Laskin, että kullekin viidelle tytölle koko hoito maksoi 9 euroa! Hintaan ei tosin ole laskettu riisiä, merileväarkkeja tai kuivattua retikkaa, koska ne löytyivät kaapista omasta takaa, mutta kaikki muut ainekset saatiin siis yhteensä 45 eurolla.


Parasta kotisushissa on se, ettei seuraavana aamuna ole kamalaa ruokamorkkista. Siinä, rullaako vehnätortillan sisään lihaa ja kermaviilikastikkeita vai merileväarkin sisään vihanneksia ja kalaa, on iso ero. Sushi on kevyttä ja terveelllistästa ja siitä tulee yksinkertaisesti hyvä fiilis, Jenni ja Iisa ovat ainakin sitä mieltä 🙂


Iisan Regina-bändistä onkin ollut paljon puhetta, mutta tunnistatko Jennin? Lisää tietoa Jepasta löydät täältä.