Menu

Hesarin paha luomumoka

Muistatte ehkä Hesarin ison tomaattivertailun? Sen, jossa verrattiin tavallisten ja luomujen, ulkomaisten ja kotimaisten tomaattien hiilijalanjälkeä. Jutussa oli paha asiavirhe.


Jutun lopputulema oli, että kotimainen luomutomaatti on pahimmista pahin kuormittaja. Lööppi huusi ”kotimainen luomu on ilmaston pilaaja”. Veikkaan, että tämä riitti monelle suomalaiselle syyksi jättää luomutomaatit seuraavalla kauppareissulla hevi-osaston hyllyyn. Harmillista on, että Hesarin väittämä ei pidä paikkaansa. Toimittaja Tanja Vasama oli unohtanut tai jättänyt selvittämättä tärkeän asian, joka kylläkin oikaistiin pari päivää myöhemmin, mutta kuinka moni teistä huomasi oikaisua?

Uusin Journalisti-lehti kertoo:” Muutamaa päivää myöhemmin lehti [Helsingin Sanomat] julkaisi aiheesta oikaisun. Siinä juttuun liitettiin pieni detalji: valtaosa suomalaisista luomutomaateista tuotetaan tiloilla, joilla käytetään ekosähköä ja bioenergiaa. Useimpien luomutomaattien hiilijalanjälki on lähellä nollaa”. Hesarin tomaattivertailu oli siis huono vitsi ja sai ison osan suomalaisia uskomaan, että kotimainen luomutomaatti on ympäristön kannalta huono juttu. Surullista.


Uutisten joukkoon lipsahtaa toisinaan mokia, jotka usein oikaistaan myöhemmin, mutta Hesari on kyllä oikaissut tämän asian niin pienesti, että se on mennyt jopa minulta ohi. Syynään tämän aihepiirin uutiset joka aamu kyseisestä lehdestä todella tarkkaan, enkä voi kuin ihmetellä minkä kokoisella fontilla juttu on oikaistu…

Olisi ollut tärkeää, että näin iso asiavirhe olisi korjattu yhtä näkyvästi kuin se lanseerattiinkin. Helsingin Sanomat mokasi pahasti ja aiheutti melko varmasti kotimaisille luomutomaattituottajille taloudellista tappiota.

Nyt saadaan sitten oikaista mielikuvia luomun epäekologisuudesta taas seuraavat pari vuotta. Turhauttavaa.