Menu

Safkasta selvää

Blogasin teille maanantaina pakasteesta, joka on aika suosittu halvan hintansa ja terveellisen oloisen tuoteselosteen vuoksi. Kitchen Joy – nimisen valmistajan Panang Curry Chicken with Jasmine Rice maistuu namilta, mutta sisältää myös aineita, joita tuoteselosteessa ei mainita.


Epäilin tuotteessa käytetyn natriumglutamaattia, vaikkei sitä tuoteselosteessa mainitakaan. Sain vihdoin maahantuojalta viestin, että tuotteessa ei ole käytetty aromivahvennetta E621, mutta E631 sen sijaan löytyy. Lisäksi tuotteessa on myös eetä koodilla E627. Mitä ne ovat?

E631 on E621n tapaan aromivahvenne (dinatriuminosinaatti), jota käytetään etenkin säilykevihanneksissa. Aine on eläinperäinen ja sisältää lisäksi usein natriumglutamaattia. Hyvä paha lisäaine – kirja antaa aineelle keltaista valoa, eli kyseisen kemikaalin kanssa ”kannattaa olla varovainen”. Ainetta ei myöskään suositella lapsille, niin kuin ei muuten natriumglutamaattiakaan. Glutamaatille kirja näyttää oranssia ja toteaa: ”parasta välttää”.

E621 on siis pahempi kuin E631, mutta E631 sisältää usein E621tä, capish?

E627 ( dinatriumguanylaatti) sen sijaan on kirjan mukaan yhtä hyvä tai paha kuin E631, eli ”parasta välttää” – osastoa. Sitä ei mainita eläinperäiseksi, mutta siitä todetaan, että etenkin aspiriinille yliherkkiä suositellaan välttämään ko ainetta eikä ainetta suositella lapsille. Kirja toteaa myös: ”käytetään usein yhdessä natriumglutamaatin kanssa”.

Tehkää aineiden kanssa kuten haluatte. Tärkeintä on tietää, mitä suuhunsa laittaa! Itse suosin tuoretta ruokaa ja taidan jättää tämän(kin) pakasteen kaupan altaaseen.