Menu

Ole tarkkana hiusvärisi kanssa!

Hiustenvärjäyksen riskit tuntuvat olevan ainoa asia, josta eri tutkijat, kemistit ja asiantuntijat ovat samoilla linjoilla. Hiusvärit ovat stydiä kamaa etenkin, kun niiden vielä annetaan vaikuttaa päänahassa pitkiä aikoja ennen poishuuhtelemista. Pahimmillaan lopputulemana saattaa olla jotain tällaista:

Tämä kuvapari on Iltalehden sivuilta ja kyseisen turkulaisnaisen tapaus on jo toinen tapaus Suomessa, johon törmään puolenvuoden sisällä. Kysymys kuuluu: onko teitä useampikin, joille on käynyt näin? Jos on: meilaa minulle osoitteeseen kemikaalicocktail@gmail.com.
Tässä ote Iltsarin uutisesta:
”Hän laittoi viime heinäkuun lopun perjantaina tukkaansa uuden värin. Maanantaina alkoi iho oireilla. Ensin nousi otsaan patti, sitten turposi koko naama. Korvalehdistä tuli tuplakokoiset makkarat ja päänahasta alkoi vuotaa visvaa. Iho lähti ja silmät muurautuivat umpeen.
– Olin ihan paniikissa ja pelkäsin että jään tällaiseksi”.

Anja Nystén, jonka Kemikaalikimara-kirjasta Kempparissa on ollut puhetta aikaisemminkin, kirjoittaa näin: ”Hiusvärit ovat kosmetiikan voimakkaimpia ja herkistävimpiä kemikaaleja. Arviolta 80 % hiusväreistä sisältää herkistävää, synteettistä pigmenttiä parafenyleenidiamiinia (PPD) tai sen johdannaisia. Muita allergiaa aiheuttavia aineita ovat resirsoli ja siitä muokatut yhdisteet. Suhtaudun hyvin epäillen hiusväreihin, joiden väitetään olevan luonnollisia ja aiheuttavan vain vähän allergioita. Hiusten värjäys kun ei oikein onnistu ilman synteettisiä aineita tai ainakin värivalikoima on kovin pieni”.
Olen mainostanut Kempparissa teille kampaajani käyttämiä Organic Colour Systems-värejä. Ne eivät sisällä ammoniakkia, parabeeneja, sulfaatteja tai muoveja. Tuotteita ei myöskään ole testattu eläimillä ja värit ovat vegaanisia. Mutta Nystén ei anna armoa kyseiselle sarjalle vaan kirjoittaa: ”Tuote (Organic Systems) sisältää yleisesti herkistymistä aiheuttavan aineen tai sen johdannaisia. Jos on jo herkistynyt PPD:lle, tuotetta ei voi käyttää lainkaan, sillä seurauksena voi olla hyvinkin voimakas allerginen reaktio”.
Kiinnostavaa. Kampaajani totesi viime käynnilläni, että joku lukijoistani oli käynyt hänellä testaamassa, josko Organic Colour Systemsin värit sopisivat hänelle, sillä hän ei ollut vuosiin voinut käyttää mitään hiusvärejä saamiensa allergiareaktioiden takia. O.C.S. sopi kuitenkin hänelle hyvin ja tyttö sai pitkästä aikaa kirkkaamman värin hiuksiinsa. Värisarjasta saattaa siis olla iloa, mutta aina kandee miettiä, onko pakko tai tarpeen värjätä. Itse olen ajatellut olla värjäämättä ainakin kesän yli (viimeksi värjäsin ennen häitä joulukuussa) ja saa nähdä, ehkä lopetan värjäämisen ihan kokonaan, ei tuo kuvapari siihen ainakaan suoranaisesti rohkaise…