Menu

Laktoosi-intolerantikko saattaa sietää luomumaitoa

Pohdin eilisessä blogauksessani, että voivatkohan laktoosi-intolerantikot juoda luomumaitoa? Sattumalta löysin Juvan luomu – nimisen, Valiolle luomumaitotuotteita tuottavan yrityksen nettisivuilta tiedon, että kyllä, osalle ”pierutautisista” luomumaito sopii:

”Saamamme palautteen perusteella osa laktoosi-intoleranssista kärsivistä kuluttajista on todennut, että he voivat käyttää homogenoimattomia luomutuotteita”.

Luomumaitotuotteita ei siis homogenoida. Homogenointi tarkoittaa käsittelyä, jolla estetään rasvakerroksen muodostumista maidon pinnalle. Tämä ilmiö on siis täysin luonnollinen juttu, mutta koska teollisuus on totuttanut meidät rasvattomaan maitoon, kokee ehkä moni nykyjamppa maidon pinnalla lilluvan rasvan ällöttäväksi.

Muistutukseksi vielä, että homogenointi ja pastörointi ovat siis eri asioita. Pastörointi tarkoittaa maidon kuumentamista, jonka funktiona on bakteerien tappaminen. Pastöroinnissa maito kuumennetaan vähintään 15 sekunnin ajaksi 72 asteeseen. Luomumaitotuotteet pastöroidaan, ihan kuten ei-luomutkin.