Menu

Kumisaapasostoksille

Kempparissa on viimeaikoina keskusteltu ilmastonmuutoksesta ja onpa foorumilleni löytänyt tiensä pari ilmastoänkyrääkin, tervetuloa vaan. Voisittekin yrittää nyt kieltää seuraavan uutisen.

Viime torstaina yli 2000 ilmastotutkijaa kokoontui Kööpenhaminassa päivittämässä uusinta ilmastotietoutta. Lopputulemana todettiin ilmastonmuutoksen toteutuvan nopeammin kuin tiedeyhteisö on kyennyt ennustamaan. Kahden vuoden takaiset ennusteet ovat toteutumassa oletettua voimakkaampina. Jos satut asumaan rannikolla, kandee hommata korkeavartiset kumisaappaat ja lukea postaukseni loppuun – etenkin jos kaavailet asunnon ostamista.

Lapsikin hoksaa, että ilmastonmuutos etenee koko ajan paljon nopeammin, kuin yksikään diagrammi tai nouseva käyrä on ennustanut. Me rikomme ilmastoennätyksiä jatkuvasti. Olisi korkea aika aloittaa radikaalit toimet teollisuuden ja autoilun päästöjen hillitsemiseksi. Esimerkiksi hiilidioksidivero olisi hyvä tapa saada päästöjä kuriin ja onpas taas ihme, että ruotsalaiset ovat jälleen kerran meitä edellä, tässä(kin) asiassa. Matti hoi: voisitko kehittää tätä aihetta ehkä seuraavalla hiihtoreissullasi? Suuntaapa suksinesi rannikon suuntaan ja ota mittanauha mukaan. Kerron kohta mihin tarvitset mittaa.

Olin eilen remppaamassa ystävieni juuri hankkimaa puutaloa ja vilkuilen kämppiä netissä välillä huvikseni itsekin. Selvää on, että kalleimmat kämpät sijaitsevat meren tuntumassa: Kruununhaka, Katajanokka, Ullanlinna, Kaivopuisto, Eira… Merinäköalasta saa pulittaa hunajaa ja maksajiakin löytyy. On kuitenkin vain ajan kysymys, koska näiden alueiden asuntojen – tai ainakin suuren osan niistä – hinnat romahtavat.

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa meren pinnan ennustettiin nousevan jopa metrillä vielä tämän vuosisadan aikana (Matti, se mittanauha!). Ja ei, se ei tapahtu yhtäkkiä joskus 90 vuoden päästä, vaan vähitellen, jo seuraavien kymmenien vuosien aikana meidän ja omien lastemme ja edelleen, omien lastenlastemme aikana. Neuvoni asunnon ostoa harkitseville onkin seuraava: suosittelen tsekkaamaan unelmakämpän sijainnin merenpinnasta ennen kuin sitoudutte 30 vuoden lainanmaksuun. Asunnon edelleenmyyminen saattaa nimittäin muodostua vaikeaksi tehtäväksi. Tai kait se myyminen onnistuu, mutta murto-osalla siitä hinnasta, jonka itse on asunnostaan maksanut.

Osa teistä varmaan ihemettelee, että ”mitä se nainen nyt yhdestä metristä vauhkoaa?” Eikö metri kuulosta paljolta vai? Ei ehkä horisontaalisesti, mutta vertikaalisesti se on ihan saatanasti!! Menkääpä Helsingin Kauppatorille tsekkaamaan, mitä metri veden pinnasta tarkoittaa. Ei paljon naurata ei. Löysin itseasiassa kuvan vuodelta 2005, jolloin merenpinta nousi myrskyn myötä 1,5 metriä. Ehkä muistattekin, kuinka Kauppatorille silloin rakennettiin tulvavalleja. Kuvassa oikealla puolella, vallin merenpuolella on siis osittain meriveden alle jäänyt parkkipaikka.

Kuva: Ympäristökeskus

Miettikääpä: kun merenpinta ilmastonmuutoksen seurauksena nousee metrin korkeammaksi, on lähtötaso ennen syysmyrskyjen nostattamaa merenpintaa jo lähes se, mitä kuvassa. Mitä talvi- tai syysmyrskyt sen jälkeen saavatkaan aikaan? Kastuu meinaan porukalla Pressanlinnassa varpaat. Ja kolmosen ratikka saa etsiä iselleen uuden reitin. Ja turistit saavat tutustua nähtävyyksiin kumiveneissä soutaen. Kauppatorin myyjät joutuvat ottamaan mallia Bangkokin kelluvista markkinoista ja antimet myydään suoraan veneestä.

Entä asuntokauppa? Kun sijoittajat alkavat tajuta, että matalien rannikkoalueiden asunnoissa kastuu kohta lahkeet, romahtaa kiinteistöjen arvo väistämättä. Vaikka merinäköala on hyvä myyntivaltti, saa se ihan uuden merkityksen, jos merinäköala tarkoittaa omaa olohuonetta. Ja kaverit, tämä ei ole nyt mikään vitsi tai meikäläisen keksintöä. Kyse on matematiikasta ja asian takana on 2000 ilmastotutkijaa. Matti ja kaverit, nyt sukset narikkaan ja homma haltuun, herätys!!

Todettakoon nyt vielä (kun joku kuitenkin alkaa saivarrella), että metri, puolitoista vaikuttaa tietty nimenomaan mataliin alueisiin, eli Eirassa ja Krunassa asuvilla on hyvät oltavat, kun korkeutta merenpinnasta on ihan reilulti. Mutta nimenomaan Katajanokka on suureksi osaksi litteä pannukakku, ihan niin kuin Kauppatorikin. Hmm… Koskakohan – siis tarkasti minä vuonna – Katajanokan überkalliit asunnot alkavat tulla arvossa alas? Suomen hallituksen politiikkaa esimerkkinä käyttäen, varmaan siinä vaiheessa kun vesiraja on jonkun Katajanokalla asuvan poliitikon oman oven kynnyksellä. ”Oho, mitäs tämä nyt on…”.

Vitsit sikseen. Lainaus YLEn uutisesta:

”Stern muistutti myös, että ilmastonmuutos näyttää jatkuvan ehtymättömällä voimalla myös ensi vuosisadalla. Tuolloin on realistista olettaa maapallon lämpenevän viisi astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Kun maapallo oli viimeksi yhtä lämmin 30 miljoonaa vuotta sitten, krokotiilien kaltaiset eläimet uiskentelivat napa-alueilla kasvavissa suometsissä.

Tämänlaajuisen lämpenemisen vaikutukset olisivat siis valtaisat ja pakottaisivat jopa miljardit rannikoilla elävät ihmiset muuttamaan kodeistaan, Stern ennusti”.

En halua pelotella tai maalailla piruja seinille, vaan haluan teidän seuraavan uutisia ja olevan ajan tasalla. Oletan, että aika harva teistä asuu alle metrin korkeudella merenpinnasta. Kyse ei kuitenkaan ole vaan siitä, että rikkailla kastuu kohta varpaat. Kyse on älyttömän vakavasta ilmiöstä sa siitä, että ilmastonmuutos muuttaa pian arkeamme enemmän, kuin osaamme kuvitellakaan. Kandee siis pitää kaapissa niitä korkeavartisia kumppareita, jos mielii retkelle rannikon suuntaan. Onneksi täällä Alppilassa voidaan kekkuloida jalat kuivina, ainakin parisataa vuotta.