Menu

Suolaa suussa

Kyselitte mitä hammastahnaa käytän. Olen nyt muutaman kuukauden pessyt leegoni Weledan Suola– sekä Yrttihammastahnoilla. Sain ne testattavaksi avauduttuani maahantuojalle, etten ole uskaltanut reikien pelossa käyttää muuta kuin perus Pepsodentteja. Minut, niin kuin teidätkin, on kyllästetty vauvasta saakka hammaspeikkopelolla ja meidät on opetettu luottamaan ainoastaan ”hammaslääkäriliiton suosittelemaan”.

Eikö ole vähän hassua, että pesemme hampaamme sellaisilla kemikaaleilla, joita ei tulisi niellä, joiden ei tulisi joutua mahaan? Haluan uskoa, että hampaat voi puhdistaa luonnolliseminkin ja sitä selvitän parhaillaan.

Suussani paikattiin vuosi sitten 8 reikää. Ne siis ilmestyvät sinne, koska oikojani (jolla kävin ahkerasti 7 vuotta) ei valaissut ihmistä siitä, että oikoja on eri asia kuin hammaslääkäri. Eipä siis tullut oikojan lisäksi käytyä erikseen hammaslääkärissä. Kunnes sitten kesken työpäivän hammas lohkesi ja reikäkamaluus paljastui. Minusta tuli siltä istumalta purkkahiiri.

Ihmisten nykyravinto sisältää paljon esimerkiksi piilosokeria ja siksi on ihan fiksua pureksia purkkaa tai pestä hampaat ruokailujen ja snäkkien jälkeen. Purkkaostoksilla kannattaa suosia esimerkiksi lapsille tarkoitettuja tuotteita, sillä niissä on usein korkea xylitolipitoisuus eikä aspartaamia. Tästä(kin) tyhmästä kemikaalista olen kirjoittanut aikaisemmin, ote omasta tekstistäni:

”Aspartaami on elimistössä formaldehydiksi muuttuva, 92 erilaista sivuoiretta aiheuttava kemikaali, jolle haettiin kahdeksan kertaa lupaa, ennen kuin se lopullisesti hyväksyttiin osaksi tavallisia elintarvikkeita vuonna 1996”.

Jätä siis aspartaami kauppaan! Itse käytän Jenkki Junior – purkkaa. Kaverit ovat todenneet, että siitä katoaa maku nopeasti. Siinä pysyy maku kuitenkin juuri niin kauan kuin on tarvis. Happohyökkäyksen estäminen ei vaadi monen minuutin jäystämistä. Aspartaami saa purkan maun kestämään kauan ja purkkaa tulee mässyteltyä ihan liian pitkään. Liika jäystäminen ei ole leuoille hyväksi.

Takaisin tahnaan… Hammaslääkärit eivät koskaan ole suositelleet minulle muita kuin apteekkien ja markettien hammastahnoja. Kaikki luonnonmukaiset tahnat ovat heistä riski. Viimeksi kuukausi sitten kuulin taas tämän ”en kyllä suosittelisi” – läpän udellessani oikojani asennetta hippitahnoihin. Mutta päätin silti uhmata lääkäriä, itseasiassa olin jo kuukauden pessyt hampaat Weledalla käydessäni oikojalla eikä hampaissa ainakaan silloin ollut mitään vikaa.

Tässä ote Weledan sivuilta:

”Stimuloi syljeneritystä, ehkäisee karieksen ja hammaskiven,plakin, muodostumista. Erityisesti kuivasta suusta kärsivälle. Hammastahnan suolayhdistelmän suolakristallit stimuloivat sylkirauhasen syljeneritystä ja siten suun itsepuhdistavaa toimintaa. Luonnollinen natriumbikarbonaatti neutralisoi haitallisia happoja ja ehkäisee hammaskiven syntymistä.Mirhamiuute pitää suuontelon terveenä, rataniajuuriuute vahvistaa suun limakaloja ja ikeniä. Suola-hammastahna maistuu kirpeän suolaiselta ja jättää hampaat puhtaan ja liukkaan tuntuisiksi”.

Minä päätin kokeilla – omat hampaani likoon laittaen – ovatko hippitahnat sen huonompia kuin Pepsodent. Koe-eläimenä toimii myös S. Joulukuusta asti olemme nyt siis pesseet Weledalla ja edellisviikolla hammaslääkäri tsekkasi siippani suun todeten sen erinomaisessa kunnossa olevaksi. Itselläni on hampilääkäri huhtikuussa. Katsotaan minkä tuomion minä saan… Tiesittekö muuten, että hammaslääkärini sijaitsee kahden metrin päässä minusta? Suoraan alapuolellani! Se on yleläisen etu se 🙂

En ole varma kuinka nopeasti reiät ynnä muut suun muutokset tapahtuvat, joten jos Weleda nyt jostain syystä ei olisi hampaille hyvä juttu, se ei välttämättä vielä huhtikuussa näy. Jatkan tahnojen käyttöä ja toivon ettei tule reikiä… Sanottakoon, että käytän about kerran viikossa myös Pepsodenttia, koska kaapissa on vanhoja tuubeja joista koitan päästä eroon.

Olen muuten kuullut, että hampaita voi kotikonstein valkaista ruokasoodalla (en tiedä onko hyvä juttu vai ei). Onko itselläsi suunhoitoon liittyviä niksejä tai tapoja, joita haluaisit jakaa meille muille? Niksit ja lempituotteet jakoon!