Menu

Jääkaappi on luksusta

Sain taannoisesta jääkaappipostauksestani yllättävän paljon palautetta ja kysymyksiä, olen vastaillut niihin tämän postauksen lopussa. Joku arveli, että jääkaappikuva oli stailattu foton ottoa varten, mutta ei ollut. Jäkiksemme näyttää juuri siltä kuin kuvassakin. Jääkaapissa on aina suhteellisen hyvin tilaa, koska suurin osa ravinnostani on jääkaapin ulkopuolella! Itseasiassa me kaikki pystyisimme elelemään mainiosti ilman jääkaappia ja näin eräs ystävä tekikin, ihan hyvällä menestyksellä. Kylmä kaappi keittiön nurkassa on luksusta, jota ilman pärjäisi ihan hyvin.

Kuten kuvan basilika ja korianteri, myös mysli, kaurahiutaleet, kuivatut ja tuoreet hedelmät, pähkinät, siemenet, öljyt, teet ja leipä säilyvät kaikki huoneen lämmössä. Pidän kylmässä vaan kaura- ja soijamaitoa, vihanneksia, juureksia, marjoja, mehuja ja tahnoja ja tietenkin kalaa jos sitä sattuu olemaan. Kun ei harrasta maitotuotteita, on jääkappissa yllättävän paljon tilaa…

Edellämainituistakin suuri osa pärjäisi talvikuukausina ihan hyvin vaikka vanhanajan jääkaapissa. Asunnossamme (rakennettu -29) on juuri tällainen kylmä kaappi, joka on siis rakennettu asunnon ulkoseinään. Näin talvella kaappi on aivan tarpeeksi kylmä toimiakseen jääkaappina – kuinka paljon sähköä se säästääkään!

Kyselitte, että en kai säilytä ruokia jäkiksessä peittämättä niitä ja onko olemassa kannellisia lasiastioita? Kyllä, pidän ruoka-aineita jäkiksessä myös peittämättä niitä, sillä ne popsitaan usein pois vielä saman tai viimeistään seuraavan päivän aikana. Peittämätön hedelmän puolikas ei lojuile jääkaapissa kauaakaan ja tomaatteja tai muita vihanneksia en taas näe syytä pakata jäkistä varten sen kummemmin, miksi pitäisi? En myöskään yleensä valmista ruokaa yli tarpeen, joten jääkaappiin ei juurikaan tule laitettua ruoan tähteitä.

Jos vaikka laitan hummusta tai toisinaan risoton jämät jääkaappiin, peitän keraamisen astian vaikka lautasta kantena käyttäen.

Ja kyllä, kannellisia lasiastioitakin on olemassa, omani olen ostanut aikoinaan IKEAsta, muualtakin varmasti saa.

Joku taas piti minua paranoidina kun kippaan salaatin muoviastiasta keraamiseen heti töihin päästyäni. Tässä siis vielä kerran: ruoan kannattaa antaa jäähtyä ennen kuin sen laittaa muovirasiaan. Tämän kun pitää mielessä niin hyvä. Itse säilytän myös kylmän ruoan mielummin keraamisessa astiassa kuin muovissa, jos voin valita. Näin siksi, että yritän kaiken kaikkiaan päästä eroon muovituotteiden käytöstä siellä, missä ei ole pakko.