Menu

Sodium laureth sulfate – saakelin ympäristömyrkky

Tämän illan Kuningaskuluttajassa oli juttu kosmetiikan tuoteselosteista, eli INCI-listoista. Allekirjoittanuttakin haastateltiin ja juttuun liittyen täydennän aihetta hiukan, sillä tv-toimittajana tiedän, ettei haastatelluilta voida käyttää kuin muutama kommentti inserttiä kohden ja haluankin täydentää omaa kommenttiani, kun siihen kerran on mahdollisuus!

Jutussa käytettiin kommenttiani, jossa mainitsin aineen sodium laureth sulfate ja kuinka sen syöpävaarallisuudesta on kiistelty ja kirjoiteltu verkossa. On tärkeää huomata, että en sanonut aineen olevan syöpävaarallinen vaan toin esille sen ympärillä velloneen keskustelun. Puhuin vastikään jutussakin haastatellun toksikologi Eeva-Liisa Sainion kanssa ja hänen käsityksensä on, että sodium laureth sulfate ei ole syöpävaarallinen. Hän kylläkin jakaa Suomen Luonnonsuojeluliiton Jari Huhtalan näkemyksen siitä, että sodium laureth sulfate on ympäristölle haitallinen.

Sodium laureth sulfate on etenkin shampoissa yleisesti käytetty, toksinen aine, joka on kaloille, muille eläimille ja luonnolle myrkyllinen. Sen hyvä puoli on, ettei se ole kertyvä, se siis hajoaa suhteellisen nopeasti, siinä missä esimerkiksi EDTA jämähtää meriin pitkäksi aikaa. Ei ole tietoa, onko sodium laureth sulfatella meriä rehevöittävää vaikutusta. Tämän aineen tai muidenkaan kosmettisten aineiden tai edes lääkejäämien kertymistä ympäristöön eivät Suomen viranomaiset ole tutkineet (veikkaanpa, että Hesari tekee tästä jutun vielä tämän kevään aikana).

Olen aikaisemmin kirjoittanut kyseisestä kemikaalista, mutta poistin blogauksen, sillä se herättää turhaa hämmennystä. Totesin tuolloin, että aine on vesieliöille myrkyllinen, se voi aiheuttaa ihoärsytystä ja saattaa sisältää syöpää aiheuttavia 1, 4-dioksaania ja etyleenioksidia. Lisäksi tekemäni Rita Stiensin haastattelu varmensi sen tosiasian, että on ihan sama, onko aine keinotekoisesti valmistettu vai luonnosta eristetty. Molempi pahempi.

Miksi tätä ainetta sitten on shampoossa ja suihkugeeleissä ja vieläpä luonnontuotteina itseään mainostavissakin tököteissä? Koska se on halpa, vaahtoa muodostava ainesosa. Kuten monet ehkä itsessään tunnistavat, mielletään vaahto lupaukseksi hyvästä ja tehokkaasta tuotteesta. Kaikki taidamme jo tietää, ettei vaahto korreloi pesutehon kanssa.

Sodium laureth sulfaten lisäksi tuotteissa näkee myös sanaparia sodium lauryl sulfate, näistä kahdesta laureth aiheuttaa enemmän vaahtoa ja on juuri siksi niin suosittu. Molempia ainesosia kannattaa välttää – vähintään ympäristötyistä.

Faktat ovat, että sodium laureth sulfate ei ole ympäristössä hyvä homma, olkoon sen vaikutus meihin ihmisiin mikä tahansa. Tsekkaa siis INCI-lista!

Psst… Ja miten tätä ainetta voi olla myös osassa ekopesuaineita? Se on hyvä kysymys, ehkäpä otan yhteyttä valmistajiin ja tiedustelen, jos vaikka saataisiin aikaan muutos!