Menu

Ruoka numeroiksi

OMG! Löysin ihan mahtavan nettisaitin. Miljömat-sivusto laskee lähes minkä tahansa ruoka-aineen ravinto- ja ympäristöarvon! Laskurin listalta valitaan ruoka-aine /-aineet, paljonko niitä on kaavaillut käyttävänsä – ohjelmaan voi siis syöttää kokonaisia reseptejä – ja lopuksi klikataan beräkna näring. Tadaa!

Ohjelman käyttäminen vaatii ruotsinkielen osaamista sekä tarkkojen gramma- tai desimäärien määrittämistä, eli oikeastaan keittiövaa´an omistamista. Itselläni ei sellaista (vielä) ole.

Laskin ohjelmalla aamupuuroni ravitsemus- ja ympäristövaikutukset. Aamupuurooni kuuluu siis desi kauraa, puolikas banaani, puoli desiä marjoja ja vähän rusinoita. Yritin arvioida ainekset grammoiksi, se osoittautui yllättävän vaikeaksi ilman vaakaa. Tässä osa ruokalaskurin antamista tuloksista:

Aamupuuroannoksen ympäristöarvio:

  • Banaani = käytetään isoja määriä lannoitteita ja torjunta-aineita, pyri aina valitsemaan luomubanaaneja, käytä sijalla mielummin kotimaisia tai eurooppalaisia hedelmiä.
  • Kaura = hyvä ja ekologinen valinta
  • Puolukka = hyvä ja ekologinen valinta

Aamupuuroannoksen ravitsemusarvio:

  • Kaura = sisältää paljon B- ja E-vitamiineja sekä vesiliukoista kuitua, auttaa laskemaan korkeaa kolesterolia.
  • Kuivatut hedelmät (rusinat) = erittäin kuitupitoisia
  • Annoksessa on liian vähän proteiinia
  • Annoksessa on liian vähän rasvaa
  • Annoksessa on liian vähän D-vitamiinia

Lisäksi annoksessa oli liian vähän muun muassa sinkkiä, proteiineja, hiilareita, C-vitamiinia, energiaa jne. Puuroannokseni ei siis vaikuta ohjelman mukaan ravitsevalta ollenkaan – mutta on huomattava, että arvioin grammat varmaan rutkasti alakanttiin ja lisäksi laskukaava ei tietenkään huomioi päivän muuta kuidun-, rasvan- jne.-saantia. Ohjelma on kiva siinä, että se antaa nopeasti infoa ruoka-aineen ympäristövaikutuksista ja avaa myös ravintoainetiedot.

Ohjelma on suunniteltu arvioimaan ympäristövaikutuksia ruotsalaisten näkökulmasta, mutta Suomi on maantieteellisesti kovasti naapurin kaltainen, joten laskuria voi ihan hyvin käyttää täälläkin.

… ja tähän loppuivat ajastukseni, uusia postauksia ilmestyy taas 18 päivän tienoilla!

Psst… Muista laittaa oma juttutoiveesi Kemppariin, niin olet mukana tammikuun lopun arvonnassa!