Menu

Bentsoehappo E210

Seikkailen blogosfäärissä liian harvoin, mutta onneksi edes toisinaan! Löysin tänään nimittäin postauksen, joka on ehtaa Kempparikamaa. Kyseessä on nimittäin erittäin yleinen säilöntäaine, bentsoehappo. – blogaus kertoo yhden naisen lisäaineyliherkkyydestä, jonka hän on diagnosoinut itse. Tässä lainaus:

”Varpaiden nivelet ja kantapää niin kipiänä, jotta aamuisin edetessä on otettava tukea seinistä. Pahimmillaan oireilivat polvetkin. Sormien nivelet ja ranteet sattuvat niin kovin, jottei maitopurkkia pysty nostamaan. Vuosia vaapuin kuin ankka aika-ajoin, kunnes valkeni ja mummo oikeni.

Lääkäri suositteli Mivitotalia. Valittelin, että siintä tulee sormet kipeäksi. ”Eei kai, ei tässä pitäisi olla mitään sellaista, jollei sitten tuo bentsoehappo, eeei kai.” Siitä alkoi paluu normaalimpaan elämään. Otin selvää tuosta bentsoehaposta ja missä sitä on. Poistin sen totaalisesti ruokavaliostani ja oireet hävisivät kokonaan. Se ei johtunutkaan ylipainosta, heh. Vuosien saatossa olen useasti testannut tuon, joskus vahingossa ja joskus tahallaan. Kun suuhuni eksyy bentsoehappoa, aamulla tuskin pystyn seisomaan. Kun taas olen tarkkana, kaikki oireet häviävät parissa päivässä kuin taikaiskusta”.

lähde: Minä olen lihava. Sinä olet ruma. Minä voin laihtua. – blogi

Huh. Postauksen perässä kirjoittaja pyytää samoja oireita kokeneita ilmoittautumaan ja mainitsee, ettei yksikään lääkäri ole häntä uskonut. Minä uskon! Todella kinnostavaa. Laittakaapa siis tyypit kokemuksenne teksitin perään, jos teillä sellaisia on.

Bill Stathamin kirja Hyvä paha lisäaine löytyy Kempparin kirjasuosituksista. Opuksessa Bentsoehappo E210 avataan näin: mahdollisia vaikutuksia ovat astma, nokkosrokko, käytösongelmat, hyperaktiivisuus, voi vaikuttaa keuhkoihin, ärsyttää silmiä ja ihoa, aspiriinille yliherkkien kannattaa välttää, myrkyllinen hermostolle.

Bentsoehappo on säilöntäaine ja sitä onkin kuulkaas kaikkialla, lista on pitkä: käyneet virvoitusjuomat, siideri, ei-maitopohjaiset dippikastikkeet, purukumi, hedelmämehu, margariini, jäätelö, mehut, hillot, karkit, lähes kaikki einekset, säilykkeet, sinaappi, ketsuppi, mämmissä, maustetut jogurtit…. Luonnostaan bentsoehappoa on esimerkiksi puolukassa, lakassa ja karpalossa.

E210 löytyy myös kosmetiikkatuotteista, hiustenhoito- ja ihonpuhdistusaineista, hajuvesistä, lääkkeistä ja rohdoista. Sitä voi siis olla melkein missä tahansa. Jos siis olet bentsoeallergikko, voi hyvän tähden, otan osaa. Ei varmaan ole helppoa.

”Pullea helmi” kirjoittaa lisäksi näin: ”Jos epäilet olevasi yliherkkä bentsoehapolle, seuraavia E kirjaimia kannattaa välttää: Bentsoehappo (E210) ja sen johdannaiset, natrium- (E211) ja kaliumbentsoaatti (E212) sekä parahydroksibentsoehapon esterit ja suolat (E213-E219)”.

Tämä nainen on elänyt vaivansa kanssa kauan ja nämä ovat hänen omia kokemuksiaan. En siis tunne kirjoittajaa, mutta halusin laittaa postauksen tänne, sillä kuka tietää, ehkä joku teistä kärsii bentsoehappoyliherkkyydestä? Tietty toivon, ettei kukaan…