Menu

Seli seli

Muistatte ehkä kun kerroin, että yksi Suomen suurimmista tomaattifarmareista, Jorma Mustakosken tila jäi kiinni laittoman torjunta-aineen käytöstä? No syy on selvinnyt: kielitaidon puute!

”Torjunta-ainetta ruiskutti bulgarialainen työntekijä, joka ei osannut suomea eikä ruotsia. Nämä ovat Vertimec-aineen käyttöohjekielet Suomessa. Näin kertoi Elintarviketurvallisuusviraston valtuuttama kasvientarkastaja, jota Porin käräjäoikeus kuuli todistajana”.

Satakunnan Kansa

Voi helvetti. Paras – siis lapsellisin – juttu on se, että Mustakoski itse välttelee vastuun ottamista sillä, ettei ollut kyseisenä päivänä itse töissä. Haloo, ei asioita näin hoideta! On mielestäni ihan okei, että bussikusit tai siivoojat eivät aina osaa suomea, suurin osa meistä osaa kyllä kommunikoida heidän kanssaan englanniksikin. Mutta kun on kyse ihmisten terveydelle vaarallisista kemikaaleista on työnantajan varmistettava henkilökuntansa kielitaito ja käännätettävä tekstit vähintään englanniksi. On hienoa työllistää ulkomaalaisia, mutta totta kai heidät, kuten meidät suomalaisetkin, tulee kouluttaa tehtäviinsä huolella! Saakeli että suututtaa tällainen edesvastuuton touhu. Eihän työntekijä voinut todellakaan voi olla vastuussa, kun työnantaja ei käännä tekstejä hänen kielelleen! Törkeää syyttää muita, kun itse on sentään koko lafkan toimari. Unelmapomo.

Sitäpaitsi, kielitaitoasia ei edes kuulu tähän. Miksi Mustakosken tilalla oli Vertimeciä, jota ei saa käyttää? Koska Mustakoski ei muka tiennyt sen olevan laiton. Hänellä ei tosin ollut lupaa aineen käyttöön, mutta käyttipä kumminkin.

Tämä todistaa (taas kerran) kuinka pinenestä voi olla kiinni se, että ruokaan lorahtaa jotakin, mikä ei sinne kuulu. On toki olemassa inhimillisiä virheitä, mutta tämä olisi ollut täysin vältettävissä – noudattamalla lakia. Lisäksi Mustakosken tilalla havaittiin puutteita työturvallisuudessa laajemminkin: aineita, joita olisi tullut säilyttää lukkojen takana, pidettiin pöydillä ilman valvontaa.