Menu

13.12. Lahjaksi hunajaa

Syötävät lahjat ovat mieleeni ja veikkaan, että moni muukin ilahtuu makeista ylläreistä. Makea superlahja on hunaja, joka on paitsi hyvää, myös hirmuisen terveellistä. Tavallinen hunaja on parempi kuin ei hunajaa ollenkaan, mutta jos vaan voit valita, suosittelen ehdottomasti kotimaista luomuhunajaa. Honey korvaa valkoisen sokerin mennen tullen!


Markkinoilla on ihan hirveän laaja valikoima erilaisia hunajia. Salmiakki-, mansikka-, sitruuna-, minttu-, manteli-, valkosipuli-, luumu-, korianteri-… Yksi parhaita on ehdottomasti mantelihunaja, jota ostin tammikuussa berliinistä. Saksalaiset ovat hunajamestareita, myös korianterihunaja oli ihan mahtavaa, niinikään Berliinistä hankittu. Mutta älä hukkaa itseäsi hunajaviidakkoon – ota aina luomuvaihtoehto ennen eksoottisia makuja!

Suomestakin saa hunajaa yllinkyllin ja luomuhunajaa saa ihan tavallisista marketeista. Miksi juuri luomua? Koska mehiläiset ovat ahkeria kavereita ja keräävät siitepölyn talteen laajalta alueelta ja samalla mukaan tarttuu torjunta-aineita ym. myrkkyjä, jos niitä ympäristössä on. Miksi kotimaista? Koska ulkomaiset hunajat (siis ei-luomut) on yleensä pastöroitu.

Etsi luomuhunajavalikoimaa joulumyyjäisistä, isojen ruokakauppojen valikoimista ja Ruohonjuuresta, Ekolosta, Punnitse & Säästästä sekä luontaistuotekaupoista.

Hunaja ei by the way ole omiaan vaan teessä. Hunaja on mainio makeuttaja niin uunibataateissa, hedelmäsalaatissa, marjojen kanssa puuron joukossa, kuin jäätelönkin päällä. Hunaja on tärkeä flunssantorjunnassakin ja parhaiten saat hunajan hyötyaineet kroppasi käyttöön nauttimalla hunajan kuumentamattomana. Jos laitat hunajaa teen sekaan, odota, että teevesi on vähän jäähtynyt, että se on alle 50 asteista. Näin hunajan entsyymit säilyvät ja kroppasi huutaa hoosiannaa!

Hunajaa saa nauttia jopa paastotessa, niin oiva se on piristäjänä ja makean nälän taltuttajana. Hmm.. paastoaika muuten lähenee taas. Saa nähdä koska aloitan ja aloitanko. Onhan se jo tavallaan perinne. Palaan joulun jälkeen aiheeseen!