Menu

Pihkaa haavoihin

Huh, flunssani on uskomattoman sitkeää sorttia. Olen harvoin sairaana, mutta näköjään se otetaan sitten takaisin olemalla kerralla kunnolla. Yskin kuin Maria!-ohjelman Röökimuija ja kurkkuun sattuu. Ehkä joudun turvautumaan huomenna lääkärin apuun, ei kai tässä muu auta.

Olen etenkin nyt sairastaessani taas miettinyt, kuinka haluaisinkaan tutustua entisaikaan käytettyihin rohtoihin ja mummojen nikseihin. Luonnossa kun on paljon sellaista, jolla saa pikkuvaivoja – tai isompiakin – parannettua. Ihmiset vetelevät nykyään hirveästi lääkkeitä vaivaan kuin vaivaan, vaikka joskus apu voisi löytyä suoraan luonnostakin, tai luonnontuotteesta.

Bongasin kesken näiden ajatusteni Hesarista kivan pikku uutisen, jossa kerrotaan, kuinka ensimmäistä kertaa (Suomessa) luonnonhoitomenetelmä on saanut Lääkelaitoksen hyväksynnän. Historiallista! Kyseessä on pihka, jonka on havaittu olevan erinomainen lääke haavojen parantamiseen.

Tuote syntyi lääkäri Arno Sipposen aloittaessa työt Länsi-Lapissa:

”Pitkään alalla olleet lappilaiset sairaannhoitajat kehottivat nuorta lääkäriä kokeilemaan kuusenpihkavoidetta, jota kansa on käyttänyt kymmeniä, ellei satoja vuosia erityisesti Lapissa”.

”Viime vuonna valmistui hyviä tuloksia antanut potilastutkimus yhdessätoista suomalaisessa terveyskeskuksessa”.

-lähde Helsingin Sanomat

Nyt apteekista saa siis ensimmäistä kertaa myynnissä luonnontuote, jolla tietenkin on Lääkelaitoksen siunaus. Tämä on hieno ensiaskel, koska uskon, että luonnossamme on paljon muutakin hyödynnettävää, jonka myös Lääkelaitos voisi hyväksyä. Tarvitaan vaan lisää yhtä innokkaita tuotekehittelijöitä ja asiaansa uskovia ihmisiä kuin Arno Sipponen. Pihkarasvaa myydään apteekeissä nimellä Abilar Pihkasalva.

Huomioitava on kuitenkin, että tuote saattaa aiheuttaa allergiaa hartsiallergisille. Syynäsin INCI-listan läpi Rita Stiensin kirjan avulla ja tuloksena voi todeta, että salvassa käytetyistä 9 ainesosasta 5 on saanut kolme tähteä, parhaat mahdolliset arvosanat siis. Valitettavasti kuitenkin rasvassa eniten ja toiseksi eniten käytetyt aineet ovat vain yhden tähden aineita, joka Ritan listassa tarkoittaa heikkoa. Lisäksi Paraffinium liquidium (INCI-listassa toisena) saa tähden lisäksi merkin — eli heikko. Kolmantena on kuitenkin jo itse pihka. Tarkka INCI-lista löytyy täältä.