Menu

Valoa ja puolukkaa

Ulkona on pimeämpää kuin jossain, missä on tosi pimeää. Tällaisina aamuina ei ole elämää ilman kirkasvalolamppua. Kirkasvalo on ollut itselläni käytössä pari vuotta ja olen suositellut sitä siitä lähtien kaikille, jotka kokevat tarvitsevansa piristystä harmaaseen arkeen ja Suomen pitkään pimeän jaksoon. Kesällä otetut valokuvat auttavat myös muistamaan, että aurinko on olemassa. Kuvassa omat ja ystävän juhannusvarpaat!

Ankeuden saa kesäkuvien ja kirkasvalon lisäksi taitettua tietty myös ruoalla ja etenkin sillä. Mikään ei korvaa arvokkaita superaineita, joita saamme marjoista, hedelmistä, kalasta, vihanneksista jne. Kannattaa ehdottomasti ottaa oma ravinto syyniin jos tuntee olevansa väsynyt, turhautunut, kiukkuinen, passiivinen, tylisitynyt jne.

Olen syönyt kahden viikon ajan päivittäin puolukkaa, se kun on sesongin tämän hetken marja. Ostin ison satsin edellisviikolla ja laitan kolme ruokalusikallista aamulla puuroon ja illalla mysliin. Puolukka sopii hyvin mansikan kanssa nautittavaksi vaikka jogurtissa, tai omppuhillon kera puurossa. Edellispäivänä laitoin puolukkaa hedelmäsalaattiin ja se antoi makeiden ainesosien joukossa ihanan kirpeän tujauksen!

Puolukka on vanha rohdoskasvi, jota on käytetty karpalon tapaan virtsatietulehdusten hoitoon. Se edistää vatsan (ehkäisee käymisprosesseja), sapen ja maksan toimintaa. Puolukka on myös hyvä teekasvi: sen lehdissä on runsaasti mm. arbutiinia, minkä vuoksi niillä on antiseptinen vaikutus. Lehdet tulee kerätä talteen syksyllä ta ikeväällä. Myös marjat voi kuivata teeainekseksi – olisikin mahtava valmistaa omaa puolukkateetä! Projektia kevääksi ehkä… Lisäksi puolukan lehtiä ja varsia voi käyttää lankojen värjäykseen. Monipuolinen marja siis, suoranainen antioksidanttipommi!

Tulipa mieleeni, että puolukoistahan kuuluisi tehdä vispipuuroa! En ole tainnut tehdä vispipuuroa koskaan itse, äitini teki sitä lapsuudessani usein. Onko kellään hyviä vispi-vinkkejä?