Menu

Luomussa on vähemmän nitraatteja

Vihdoinkin pääsen aiheeseen, josta olen maininnut elokuusta saakka ja josta olette minua säännöllisesti muistuttaneet. Asiaa siis nitriiteistä ja nitraateista, que?

Suosittelen usein salaattien ja tuoreiden vihannesten popsimista, mutta joka päivä ei kannata vedellä lautasellista rucolaa tai ryöpäämätöntä pinaattia. Miksei? Koska tummat lehtivihreät sisältävät paljon nitraattia. Mitä tummempi vihreä, sen enemmän nitraatteja. Pinaatissa ja rucolassa on paljon. Lisäksi nitraattia löytyy punajuuresta, lantusta, nauriista, kiinankaalista ja nokkosesta.

”Nitraatti heikentää elimistön kykyä käyttää happea ja se muuttuu elimistössä nitriitiksi ja syöpävaaralliseksi nitrosoamiineiksi. Nitraatti myös muuttaa veren hemoglobiinia niin, että se ei pysty kuljettamaan happea soluille. Nitraattia ei yleensä haista eikä maista”.
-lähde Ikaalistenluomu

Me perusjampat saamme suurimman osan nitraateista kasviksista (75-80%). Nitraattia saamme myös vähän juomavedestä ja lisäaineista E-249-E252. Nämä lisäaineet ovat tuotteissa estämässä lihatuotteiden pilaantumista ja myrkyllisen botuliinin muodostumista. Nitraattia on paljon etenkin makkkarassa! Nitraatit muodostavat elimistössä syöpävaarallisia nitrosoamiineja, muuttuvat nitriiteiksi, jos siis saamme niitä liikaa. Ole tarkkana määrien kanssa!

Salaatille on määrätty nitraattimaksimi. Talviaikana se on 4500 mh/kg ja kesällä 3500 mg/kg. Eikö ole aika erikoista, että luku on eri talvella ja kesällä? Tämä johtuu siitä, että Suomessa on talvella turvauduttava kasvihuonekasvatukseen ja keinotekoisiin lannoitteisiin ja kesäiset raja-arvot ylittyvät talvisaikaan väkisin (luomu on poikkeus).


Nitraatin maksimi päiväsaanti on 3,7 mg/kg/vrk. Se tarkoittaa 60 kiloisen aikuisen kohdalla määrä saadaan noin 70 grammasta tavanomaisesti tuotetusta salaatista. Mutta luomusalaatissa nitraattimäärät ovat alhaisempia! Se johtuu siitä, että luontaisen nitraatin lisäksi, nitraattia päätyy lehtivihreisiin lannoitteista. Ei-luomussa tuotannossa siis käytetään nitraattipitoisia lannoitteita, joista nitraatti päätyy vihannekseen.

Tässä hiukan dataa tavallisen ja luomulehtisalaatin nitraattipitoisuuksista mg/kg:


Huomaatteko eron? Se ei ole ihan pieni… Tammikuussa luomussa on 30 mg/kg ja ei-luomussa 3112 mg/kg! Taulukon arvot on siis mitattu tänä vuonna, Suomessa, ja testit on teettänyt Ikaalisten luomu. Kriittinen lukija tietenkin epäilee heti taulukon luotettavuutta, koska teettäjänä on tuloksista hyötyvä luomutuottaja. Kyse kuitenkin on ihan selkeistä testeistä, joissa mitataan salaatin nitraattiarvo, eikä se ole mitään rakettitiedettä, vaan selkeästi mitattavissa oleva asia, josta saadaan selkeä tulos. Myös tämän viikon uutinen kiellettyjen kemikaalien käytöstä kotimaisissa tomaateissa kertoo aika selvää viestiä siitä, että luomu on turvallisempaa.

Nitraattia on paljon myös mainitsemassani pinaatissa ja pinaatti onkin tärkeää ryöpätä ennen käyttöä, siten nitraatti jää keitinveteen ja kun veden heivaa, häviää myös iso osa nitraateista.

Psst… Haluan reiluuden nimissä antaa myös kotimaisille ei-luomusalaatin kasvattajille mahdollisuuden kertoa, miksi luomun ja e-luomun välillä on näin iso nitraattiero. Voisiko tavallisen salaatin kasvattamisessa käyttää vähemmän nitraattia sisältävää lannoitetta? Tulossa siis vastauksia ja ehkäpä jopa tutkimustuloksia, jos nyt niitä minulle luovuttavat!