Menu

Kemikaaleja ruoassa enemmän kuin koskaan

Tuoreen tutkimuksen mukaan ruoka sisältää enemmän kasvinsuojeluainejäämiä (lue kemikaaleja) kuin koskaan aikaisemmin. Syömme tahtomattamme ja tietämättämme jo 354 erilaista kasvinsuojeluainetta. Tutkimustulokset julkisti PAN Europe (Pesticide Action Network).

Tulokset ovat – harmillista kyllä – sellaiset kuin odotinkin. Euroopan alueella myytävistä hedelmistä, vihanneksista ja aamiaismuroista(!) jo lähes puolet sisältää kasvinsuojeluaineita – määrä on huomattavasti korkeampi kuin vain 5 vuotta aikaisemmin.

Yleisimmistä ravintoketjussa tavattavista kasvinsuojeluaineista viisi on luokiteltu karsinogeeneiksi, mutageeneiksi tai hormonihäiritsijöiksi. Hiljaiseksi vetää. Ensimmäistä kertaa historiassa yleisimpien ruoasta löytyvien kasvinsuojeluaineiden joukosta löytyy imidacloprid – kemikaali, joka on Ranskassa kielletty suurten mehiläiskatojen vuoksi. Muistat ehkä mediassa käytyä ihmettelyä siitä, mistä mehiläisten äkilliset katoamisen johtuvat? Tätä kemikaalia pidetään yhtenä syypäistä ja siksi se on Ranskassa kielletty.

Missä ruoka-aineissa on eniten kasvinsuojeluainejäämiä? Suurimmat kemikaalimäärät löytyvät: viinirypäleistä, banaaneista (voi ei!) ja paprikasta. Meikäläisen taitaa olla pakko alkaa rajoittaa baanaanin syömistä, vaikka ne olisivat kuinka Reiluja.

Kemikaalinhuuruiset tulokset saatiin vain muutamaa päivää ennen EUssa valmisteltavaa uutta kasvinsuojeluainelainsäädäntöä (joka mm. sisälsi ehdotuksen haitallisimpien kemikaalien eliminoimisesta ruoantuotannossa), mutta tulokset eivät melko varmasti päätöksentekoa hetkauta: kasvinsuojeluaineteollisuus on suuri bisnes, joka ainakin toistaiseksi polkee tämän kaltaiset tutkimustulokset jalkoihinsa.

These are the worst pesticide results we’ve ever seen’, said Elliott Cannell, Coordinator of PAN Europe. ‘A record proportion of fruits and vegetables are contaminated, while 23 pesticides were detected at levels high enough to present an acute risk to public health – according to the EU’s own risk calculations.’

-lähde PAN Europe

Taas siis yksi syy lisää suosia luomua. Kannattaa myös muistaa se, että kun puhutaan Euroopasta, on Suomi mukana laskuissa. Me emme ole jossain lintukodossa, jossa kotimainen ruoka on poikkeuksellisen ”puhdasta”. Tietenkin kotimaista pitää suosia maantieteellisestä ja työllistävästä näkökulmasta, mutta mielikuva suomalaisen ruoan puhtaudesta on myytti. Suomalainen luomu on puhdasta, suomalainen on vaan kotimaista. Puhtaudella ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Muu kuin luomu on valitettavasti kemikaaleilla kasvatettua ja se kannattaa muistaa aina! En tietenkään tarkoita, ettei mitään tavallisia vihanneksia ja hedelmiä voi syödä, mutta edes ne hedelmät ja vihannekset, jotka syödään kuorineen kannattaa ehdottomasti ostaa luonnonmukaisena, sillä kuoressa on paljon kemikaalijäämiä.

Ranskassa on muuten herätty kemikaalivihannesten, -viljan ja -hedelmien todellisuuteen ja otettu suunta kohti luomua. Tavoitteena on, että vuonna 2020 Ranskan mataloudesta viidesosa on luomua, kun se parhaillaan on vaivaiset 2%. Koska Suomi herää?