Menu

Haastattelussa Rita Stiens

Tapasin tänään saksalaisen, Totuus kosmetiikasta-kirjan luojan Rita Stiensin, jonka kirjanjulkistamistilaisuudesta eilen kerroinkin. 1,5 tunnin haastattelun jälkeen on mahtava fiilis: kerrankin tuli vastaus lähes kaikkeen, mikä mieltäni askarrutti. Kuka Suomessa olisi vastaava osaaja? Jos koet olevasi sellainen, suomen Rita, ota minuun yhteyttä! Nyt tulee konkretiaa ihmiseltä, joka on tutkinut kosmetiikan ainesosia vuosia yhdessä kosmetiikan ammattilaisen, Hans-Jürgen Weilandin kanssa.

Teksti etenee perinteisesti kysymys-vastaus-tyyliin.

1. Kerro shamppoosta, miten tunnistaa hyvän ja turvallisen tuotteen?
Shamppoot ovat hyviä esimerkkejä tuotteista, joita myydään epäolennaisuuksilla. Esimerkiksi vaahto: sillä ei ole mitään roolia hiusten puhdistumisessa! Eräs Nivean tutkijakin totesi kyseessä olevan vaan seikan, jolla kuluttajat mittaavat tuotteen miellyttävyyttä. Saksassa vaahto ei ole enää in, Ranskassa sen sijaan kyllä. Ihmiset luulevat tuotteen olevan tehokas, kun se vaahtoaa. Oikeasti shamppoo on jo tehnyt tehtävänsä siinä vaiheessa, kun vaahtoa alkaa muodostua. Se on täysin turhaa.

On hyvä tiedostaa, että shamppoiden koostumuksessa 95-97% on yleensä ainoastaan vettä ja puhdistavia ainesosia. Usein tuotteessa ei ole mitään kosteuttavaa ainesosaa ja monissa on myös silikonia, joka lätistää hiukset. Silikonin aiheuttamalle lättäkampaukselle tarvitaankin sitten hiuslakkaa, muotovaahtoa, vahaa ja tuuheuttajia.

Shamppoo ei voi koskaan olla täysin luomu. Kun shamppoossa tai saippuassa on esimerkiksi Sodium laureth sulfatea, ei se ole oikeasti luonnonmukainen tai ympäristöystävällinen tuote.

Nooran lisäys: eli Kempparissa käyty keskustelu SLSn luonnollisuudesta sai vastauksen tässä. Aine ei ole sen parempi luonnollisena kuin kemiallisesti valmistettunakaan!

Hyvän luonnonkosmetiikkashamppoon tunnistaa esimerkiksi sertifikaattimerkeistä ja esimerkiksi brändit kuten: Logona, Dr Hauschka, Weleda, Sante ja Lavera ovat luotettavia tuotesarjoja.

2. Kemikaalicocktailissa on keskusteltu dödöjen alumiinista, mitä mieltä olet ja onko alkoholi dödössä parempi kuin alumiini?
On, ehdottomasti! Alkoholi on tietenkin herkkäihoisille tai henkilöille, joilla on hyvin kuiva iho, melko kuivattava ainesosa, mutta alkoholi on ehdottomastin parempi kuin alumiini. Se, aiheuttaako alumiini rintasyöpää on vaikea asia, josta en voi sanoa juuta tai jaata, mutta sanon näin, että käytän alumiinidödöjä vaan silloin, kun on jokin tietty tilaisuus tai tilanne, joka sitä vaatii. Muussa tapauksessa vältän alumiinin laittamista kainaloon.

Nooran lisäys: teen itse juuri kuten Rita: käytän Stella McCartneyn alkoholidödöä arjessa ja Doven alumiinidödöä silloin kun on pakko.

3. Mitä mieltä olet paljon puhutuista parabeeneista?
Itseasiassa ne eivät ole ihan niin pahoja kuin mitä on pelätty. En ole itse saanut riittävästi vakuuttavaa infoa siitä, että parabeenit esimerkiksi olisivat yhteydessä rintasyöpiin.

4. Mitä kosmetiikan ainesosaa et käyttäisi mistään hinnasta?
En ostaisi mitään, mikä sisältää formaldehydiä tai formaldehydiä vapauttavia aineita. Tällainen on esimerkiksi DMDM Hydantoin, joka on formaldehydin korvaava aine, josta vapautuu formaldehydiä tietyissä olosuhteissa.

Nooran lisäys: Tutkiessani Kuningaskuluttajassa siteiden ja tamppoonien koostumuksia vuonna 2005 selvitin, että niissä on esimerkiksi juuri formaldehydiä. Siitä eivät kuluttajat tiedä, kun tuoteselosteita ei tarvitse lain mukaan olla.

5. Mitä muita kosmetiikan aineita kannattaisi välttää?
Kirjassani on tietenkin vinkkejä siitä, mutta jos vaikka ajatellaan ympäristön kannalta, ei yhdenkään valmistajan tuotteessa saisi olla EDTAta. Saksan hallitus on 10 vuotta sitten kehottanut kosmetiikan valmistajia lopettamaan EDTAn käytön, koska se kertyy luontoon ja on vakava ympäristöhaitta. EDTA ei suodatu vedenpuhdistamoiss,a vaan päätyy meriin ja luontoon. Valmistajat lupasivat luopua aineesta vapaaehtoisesti, mutta mitään ei ole tapahtunut ja nyt Saksassa suunnitellaan lakia estämään EDTAn käytön.

Nooran lisäys: tutkimme Ritan kanssa minun ihorasvaani, joka on tällä hetkellä Loccitanen hunajavoide – saakelin Hauschka kun ei sopinut mulle – ja huomasimme, että omassa rasvassani on juuri EDTAta! Onneksi tuote on lopuillaan. Aikomukseni on kokeilla seuraavaksi Logonan kasvovoidetta. Toivottavasti se sopii iholleni!

6.Oletko tutkinut ravinnon vaikutusta ihon kuntoon?
Olen ja se on supertärkeää! Ruoka ja ravinto on kaiken a ja o. On ihmeellistä, kuinka naiset saattavat syödä erittäin epäterveellistä ruokaa ja sitten ostaa sadoilla euroilla rasvoja paikkaamaan itse aiheutetut ongelmat, joihin kosmetiikka ei edes voi tepsiä! Anti ageing-tuotteet ovat suurin bluffi mitä on! On tärkeää syödä paljon hedelmiä, vihanneksia ja kalaa sekä juoda tarpeeksi vettä.

7.Mitä mieltä olet aurinkosuojavoiteista?
Tämä on yksi lempiaiheeni… Italialaiset tutkijat selvittivät Jukatanilla aurinkorasvojen kemikaalien ympäristövaikutuksia ja havaitsivat että niin sanotut uv-filtterit kadottavat korallien värit. Kauniit värit haalistuvat ja katoavat, johtuen aurinkorasvojen synteettisistä filttereistä. Nämä kemikaalit joutuvat merivesiin ihmisten ihoilta ja etenkin suosituissa lomakohteissa korallit ovat vaarassa – kosmetiikkamme vuoksi!

8.Käytätkö tavallista hammastahnaa?
En. Useissa tavallisissa – ei tosin kaikissa – hammastahnoissa on triclosania, joka on säilöntäaine. Sitä ei tulisi käyttää. Käytän luonnonmukaisia hammastahnoja, joissa on fluoria. Kannattaa muistaa, että kauppojen whitening-tahnat ovat myös ihan humpuukia. Jos haluaa valkoisemmat hampaat kannattaa mennä hammaslääkärille valkaisemaan, mutta sitä en tietenkään suosittele!

9.Ovatko apteekkien kosmetiikkatuotteet parempia kuin päivittäistavarakauppojen?
Eivät. Niiden kohdalla pitää tehdä ihan sama INCI-listan selvittäminen kuin minkä tahansa muiden kosmeettisten tuotteiden kohdalla.

Näin. Kiinnostavaa, eikö totta? Lisäksi Rita kertoi, että jotkut Loréalin tuotteet ovat ainesosiltaan ihan okei ja että 58 euron ja 3 euron rasvojen ainesosissa saattaa olla vain parin prosentin ero. Kannattaa siis opetella lukemaan INCI-listoja, saatat säästää hurjasti rahaa! Esimerkiksi oma Loccitanen rasvani on kuulemma tosi lähellä perus-Niveaa… Ritan kokemukset puolestaan Hauschkasta olivat samat kuin itselläni: hänellekään ne eivät sopineet, vaikka monelle hänen ystävälleen kylläkin. Rita käyttää itse muun muassa Logonan tuotteita.

Arvon Ritan kirjan myöhemmin tänään, voittaja julkistetaan Kempparissa viikonloppuna! Ehdit siis vielä pari tuntia osallistua arvontaan… Sain tänään muuten vastauksia myös salaattien nitraatti-nitriitti-asiaan, josta vihdoinkin pian tulossa postaus. Etukäteen voin jo vinkata, että luomusalaateissa on vähemmän nitraatteja kuin muissa salaateissa, ja tästä on tutkimustietoa, mustaa valkoisella!