Menu

Viineissä on eroa – kaikissa on hiivaa

Veikaan että muutamat teistä ovat olleet hämmentyneitä siitä seikasta, että olen fiksuilu-dieetillä, joka ei sisällä hiivaa, ja silti kerroin juoneeni viiniä, jossa tietty ON hiivaa. Selitän:

Sokeriton-hiivaton-vehnätön-lehmänmaidoton-dieetille ryhdyin mutama vuosi sitten lääkärin määräyksestä. Kuten olen kertonut, olen ollut lähes kaikissa mahdollisissa vatsaongelmiin liittyvissä tutkimuksissa, ja siksi inun piti aikanaan ryhtyä myös edellämainitulle dieetille.

Dieetin myötä pääsin ruoka-asioiden ytimeen ja olen löytänyt ruokavaliooni melko hyvän balanssin. En aikaisemmin esimerkiksi tiennyt, että viineissä on eroa, eroa siis vatsan kannalta. Toiset turvottavat ihan hirveästi ja toiset eivät ollenkaan, ja tämä on tietenkin kiinni yhtä paljon henkilöstä kuin viinin makeudestakin. Minulle eivät sovi makeat viinit ollenkaan (eivätkä oluet ja siiderit). Olen oppinut lukemaan Alkossa hyllyn reunasta, missä viineissä on sokeria ja missä ei ja siksi pystyn juomaan viiniä JA pitäään elimistöni hiivareaktiot hallinnassa. Todettakoon nyt vielä, että juon alkoholia ehkä pari kertaa kuussa, joten kuluttaani määrät eivät ole suuria. Silläkin lienee merkitystä.

Eli toisinsanoen, fiksuiludieettini on muilta osin hiivaton, mutta kuivan valkoviinin kanssa kykenen tulemaan toimeen, parin vuoden kokemuksella voin näin sanoa, ja siksi omalla fiksuiludieetilläni juon viiniä – kaikille se ei välttämätä sovi!

On tärkeää hakea balanssi itse, testata mitkä tuntuu hyvälle. Siksi suosittelenkin sinua, joka olet kärsinyt selittämättömistä vatsavaivoista – kuten minäkin – olemaan kuukauden ilman edelämainittuja ruoka-aineita ja kuulostelemaan kroppaasi sen jälkeen. Kuukauden kulttua voi alkaa kokeilla vähitellen, mikä sopii ja mikä ei. Fiksuilu sopii myös sille, joka haluaa skarpata ja tutustua uusiin terveellisiin ruoka-aineisiin ja omaan elimistöönsä! Oma kroppa kertoo yllättävän selvin viestein, mitä se tarvitsee ja mikä ei ole itselle hyväksi. Olen esimerkiksi itse huomanut, ettei oloni ole tofu-ruokien jälkeen hirveän hyvä. Siksi en ole jakanut teillekään tofu-reseptejä – kun en sitä juurikaan käytä! Toisille tofu on elinehto ja tärkein roka-aine ja hyvä niin, olemme erilaisia ja etenkin vatsamme ovat sitä.

Omaa kroppaa kandee siis kuunnella ja opetella kuuntelemaan , mutta tietenkin myös minä autan sinua fiksuilussa niin kauan kuin Kemikaalicocktail on olemassa!