Menu

Tiedetoimittajat, tulkaa esiin!

Uusimmassa Journalistissa on Tiede-lehden päätoimittajan, Jukka Ruukin haastattelu, jossa hän toteaa:

”Kupillisessa kahvia on enemmän haitallisia aineita kuin vuoden aikana vihanneksista saamissamme torjunta-aineissa”.

Lause antaa perspektiiviä ja pistää miettimään. Toiset ajattevat: ”No eihän mun tartte ostaa ikinä luomua” ja toiset ”Huh, onpas se kahvi myrkyllistä”. Ruukki puhuu asiaa: ihmisiä on turha pelotella. Olen sitä mieltä, että tavallisia vihanneksia kannattaa ehdottomasti syödä ennemmin kuin olla syömättä. Kahvin juonti on – ei idioottien puuhaa niin kuin tässä aikaisemmin luki – vaan mielestäni runsas kahvin juominen on oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta kyseenalaistettava juttu, jota kannattaa vähentää viimeistään siinä vaiheessa, kun kokee tarvitsevansa monta kuppia päivässä. Moni kahvin juoja sanoo, että ”kahvia on pakko saada” tietty määrä päivässä tai ”en herää aamuisin ilman kahvia”. Jokainen aine, joka aiheuttaa riippuvuutta tai riippuvuuden tuntemuksia kannattaa punnita ja harkita vähentämistä ainakin sen verran, että kokee olevansa aineen kanssa neutraali. Soisin monen tuttuni vähentävän sumpin litkimistä, vaikkakin kahvin osalta on olemassa tietoa, että se jopa ehkäisee alzheimeria. Uskon, että muuttamalla ruokailu- ja elintottumiksiamme, emme sairastuisi alunperin siihen alzheimeriin, johon kahvi sitten puolestaan tehoaa.

Siinä vaiheessa kun alkaa päästä vihannesten makuun ehkä huomaa, että monet luomutuotteet maistuvat tavallisia vihanneksia paremmalta ja esimerkiksi luomutomaatit pehmenevät ihanasti vanhetessaan. Tavallinen tomaatti tekee saman, mutta paljon hitaammin. Se on mielestäni kiinnostavaa. Toisille nämä jutut ovat tylsää hippeilyä, mutta minä voisin pohtia viikkokausia tomaattien jalostamista ja sen haittoja – ja mietinkin 🙂

Jukka Ruukki jatkaa: ”Tieteessä ei ole pysyviä totuuksia. Tieteen totuus muuttuu jatkuvasti, kun uutta tietoa tulee, ja siksi asiantuntijat voivat olla (keskenään) eri mieltä. Kun toimittaja tuntee taustat, hän ei ole liikaa asiantuntijan vietävissä”. Ruukki toivoisi Suomeen enemmän päteviä tiedetoimittajia – minä myös! Toivoisin löytäväni etenkin toimittajia, joita kiinnostavat Kemikaalicocktailin aiheet. Jos joku kollega sattuu lukemaan tämän, voisitko ilmoittautua minulle? Olisi nimittäin tärkeää asiaa!

Psst… Tämän blogauksen kommenteissa ihmetellään miksi pidän kahvin juomista idoottina. Luvassa siis ihan oma postauksensa siitä, miksi kahvi EI ole mielestäni terveysjuoma.