Menu

So this season!

Retro, nostalgia, vintage, second hand… Käytetty tai mennyttä imitoiva on aina hyvä kontrasti tuliterän designin rinnalle ja jos joku sen osaa niin – sori toistan itseäni – ruotsalaiset. Oikea brändäys on kaiken a ja o ja Swedish Hasbeens on löytänyt markkinaraon.

Hasbeens on tuonut vanhanajan puukengät päivitettyinä 2000-luvulle. Puukkarit tehdään käsityönä Ruotsissa täysin samalla mallilla ja menetelmällä kuin 70-luvulla: pohjat ovat maalattua puuta ja loppukenkä nahkaa. Nahka stanssataan kiinni puuhun metalliniiteillä – ihan niin kuin silloin ennen. Osassa kenkiä käytetään nahkaa, joka on naturgarvat eli kasviparkittua ja on tavallista nahkaa ekologisempi vaihtoehto.
Se, että kenkä on puuta, nahkaa ja niittejä on erittäin ekologinen vaihtoehto ja siis hyvä ympäristövalinta, markkinoilla kun on mitä ihmeellisempiä materialeja, jotka tuntuvat lahoavan jalkaan parissa kuukaudessa. Kuten tiedätte, uusiinkin kenkiin on nykyään laitatettava heti uusi korkolappu. Uusiin kenkiin! Ja kyllä, myös niihin 400 euron Barbara Buin yksilöihin…

Hasbeensin puukkareita on monissa eri malleissa ja väreissä, myös lapsille. Suomen kaupoista niitä ei vielä valitettavasti saa. Mutta nettikauppa löytyy ja hinnat pyörivät 550 – 1100 kruunun välillä. Löysin Hasbeensit kuin tilauksesta, sillä omat Anttilasta muutamalla eurolla neljä vuotta sitten ostetut ”puukengät” (niissä on muovipohja!) ovat lahoamassa. Ehkä pian klompsin YLEn käytäviä puukkareissa, jotka on tehty käsityönä Ruotsissa, oj vad fint!
Tässä herää tietenkin kysymys, että missä suomalaiset kansalliskengät, eli Nokialaiset valmistetaan? Nokian Jalkineiden kotisivuilla lukee näin:
”Perheyhtiö Berner osti Nokian Jalkineet vuonna 2005, jolloin yritykselle siirtyivät Nokian Jalkineiden tuotemerkit, tarkoin varjellut kumireseptit sekä lestit. Berner rakentaa Nokian Jalkineista kansainvälistä huippubrändiä, jonka juuret ovat syvällä suomalaisessa luonnossa. Nokian Jalkinemallistoa uudistetaan kaikissa tuotekategorioissa, markkinoille ovat saapuneet uudistetut lasten kumisaappaat. Nokian Jalkineissa yhdistyy perinne, kokemus ja uusin jalkineteknologia. Suomalaiseen jalkaan suunnitellut lestit, pohjoisen ilmaston tuntemus, laaja tutkimus- ja kehitystyö sekä korkeatasoiset materiaalit ovat Nokian Jalkineiden kulmakiviä. Nokian Jalkineet kansainvälistyy vauhdilla. Tällä hetkellä suomalainen kumijalkineosaaminen valloittaa idässä Venäjällä ja lännessä Kanadassa saakka.”

Valitettavasti sivuilla ei kerrota, että jalkineet tehtäisiin Suomessa, sitä epäilinkin, mutta en heitä kirvestä vielä kaivoon! Soitan ja selvitän ja palaan aiheeseen piakkoin!