Menu

Kuivaa puuhaa

Viikko takaperin alkanut marjojen kuivattamiseni oli varsinainen projekti! Olen vuosia miettinyt asiaa ja jostain syystä sain vasta nyt kokeiltua ensimmäisen (ja viimeisen) kerran. Kuivatin marjani uunissa, joka ei ole ekologista eikä järkevää. But what´s done is done. Ensi kerralla käytän kuivuria.

Päätin siis kuivata kaksi pellillistä mustaherukoita. En löytänyt netistä hirveän seikkaperäisiä ohjeita. Ne muutamat jotka sain kaivettua esiin olivat samoilla linjoilla: ”Uuni 50-60 astetta ja uunnin luukku raollaan.” Tein työtä käskettyä ensimmäiset kaksi tuntia vain todetakseni, että marjoille ei tapahtunut mitään! Suljin luukun ja nostin lämpötilaa hiukan. Kolmen tunnin jälkeen marjat olivat jo selvästu rypistyneet. Tässä vaiheessa oli kuitenkin pakko mennä nukkumaan ja sammuttaa uuni.

Projekti jatkui seuraavana iltana vielä kolme tuntia. Pidin uunin 100 asteessa ja luukun visusti kiinni. Uunini on kiertoilmayksilö, jonka pitäisi olla marjojen kuivattamisessa hyvä juttu. Tästä huolimatta jouduin jatkaa kuivatusproggista vielä kolmantena iltana muutaman tunnin, sillä jos marjat jäävät kosteiksi, saattavat ne homehtua. Kaiken tämän vaivan jälkeen en todellakaan halunnut ottaa enää mitään riskejä.

Annoin marjojen olla varmuudeksi vielä huoneilmassa pari päivää ennen kuin laitoin ne purkkiin. Onnistunut projekti, mutta mikä vaiva! Typerintä tietenkin on se, että kuivatin vain kaksi pellillistä mustaherukoita. Sähköä kului sama määrä kuin jos olisin tunkenut uuniin 6 pellillistä, mutta kun tarkoitus oli vaan testata onnistunko homma marjoja polttamatta… No se kyllä onnistuu. Kaksi pellillisestä herukoita kutistui viideksi desilitraksi, joten kompaktiin tilaan ne ainakin saa!

Totuus on, että marjoja ei voi kuivattaa parissa tunnissa. Kaupassa myytävät kasvikuivuritkin tarvitsevat 7 tuntia, mutta vievät luonnollisesti vähemmän sähköä kuin uuni. Se, onko kaappiin fiksua ostaa taas yhtä kodinkonetta on tietenkin punnitsemisen arvoinen asia. Kätevintä on ostaa vehje vaikka kaveriporukalla ja kierrättää vehjettä sitä tarvitsevien kesken. Näin kustannuksetkin saa alemmas – kuivuria kun ei kuitenkaan tarvitse montaa kertaa vuodessa.

Esimerkiksi OBH Nordican malli maksaa Stokkalla noin 50 euroa, netissä ohjehinta näyttää olevan 64,90€. Kuvan kuivuri on iso vekotin, joka vie paljon kaappitilaa – kaapissahan se on pakko pitää, sitä kun ei miksikään estetiikan riemujuhlaksi voi kutsua.

Marjojen kuivaus kannattaa kuitenkin tehdä ehdottomasti kuivurilla, ellei sitten uunissa ole mahdollista kuivattaa kuutta peltiä yhtäaikaa. Kysymys kuuluu: onko?

Onko itselläsi kokemuksia menestyksekkäästä marjojen uunikuivaamisesta? Käyttäisitkö uunia vai kuivuria?