Menu

Fosfaatit my ass

Kemikaaleista inhottavimmat pesivät muun muassa pesuaineissa – ei ole ihan sama millä pyykkäät ja tiskaat! Muutama blogaus takaperin kerroin, kuinka kaipaan kampeloita, joita lapsuudessa saimme joka kesä naapurin kalastaja-Gunnarilta. Savustimme kalat isän kanssa isoisän oppien mukaan. Rakas isoisäni oli nuoruudessaan merimies ja myöhemmin Tornin kokki! Kala maistui aina taivaalliselta ja kaipaan kampelaa (ja isoisää) ihan hirveästi.

Kampelaa ei kuitenkaan enää lähivesistä saa, sillä se on pohjakala ja Itämeren pohja on kaatopaikka. Nimenomaan pesuaineiden fosfaatit ovat merkittävä syy Itämeren rehevöitymiseen.(kuva:Fimr.fi)
Itämeren suojelukomission raportin mukaan kotitalouspesuaineiden fosfaateista luopuminen vähentäisi Itämeren fosforikuormaa 3000–9000 tonnia vuodessa! Se olisi lähes neljännes kaikesta Itämerta ulkoisesti kuormittavasta fosfaatista. Kyse on todella isosta asiasta.
WWF:n meriasiantuntija Sampsa Vilhunen kertoo, että ”fosfaattien käytön lopettaminen pesuaineissa on selvitysten mukaan yksi helpoimpia ja kustannustehokkaimpia tapoja parantaa Itämeren tilaa. Lopettamisen kustannukset olisivat pienet, kun taas myönteinen vaikutus Itämereen olisi merkittävä.”
-lähde:WWF
WWF ja sen Itämeren alueen sisarjärjestöt vetosivat aiemmin tänä vuonna pesuainevalmistajiin, jotta ne luopuisivat vapaaehtoisesti sinileviä ruokkivien fosfaattien käytöstä kaikissa kotitalouksille suunnatuissa tuotteissaan. Vain kaksi yhtiötä on kuukausien neuvottelujen jälkeen sitoutunut siirtymään fosfaatittomiin pyykinpesuaineisiin (ketkä, sitä tietoa ei ole julkaistu). Muutamat pienemmät (kansalliset ja kansainväliset) valmistajat ovat ilmoittaneet, etteivät ne ole missään vaiheessa myyneet fosfaatteja sisältäviä pesuaineita.
Aikataulusta fosfaattien käytön lopettamiselle keskustellaan seuraavan kerran vasta vuonna 2010. Siis keskustellaan ja vuonna 2010?! Uskomatonta. Saksassa pyykinpesuaineiden fosfaateista luovuttiin jo vuonna 1984 ja Ruotsi kielsi hiljattain pyykinpesuaineiden fosfaatit ja valmistelee vastaavaa kieltoa myös astianpesuaineille. Taas kerran Heija Sverige – miksi, oi miksi me tulemme aina perässä? Saksakin on tajunnut homman jo yli 20 vuotta sitten!


Vaikka maamme lainsäädäntö on suoraan sanottuna persiistä, ei sinun tarvitse sitä olla. Fosfaatittomia pesuaineita ovat esimerkiksi Ole hyvä (Ole hyvä Luonnontuote Oy) ja Ecover (Oy MakroBios Ab). Jälkimmäistä saa ainakin K-kaupoista ja sarjassa (kuten kuvasta näkyy) on kaikkea tahranpoistajasta konetiskitabletteihin. Ole Hyvää myyvät ainakin P&S ja Ruohonjuuri. Myös kotimainen Elokuu on hyvä vaihtoehto. Käytän sarjan nestemäistä pyykinpesuainetta. Tiskatessa luotan Ecoveriin ja käsienpesusaippuana minulla on Ole Hyvän uudelleentäytettävä pumppusaippua. Kaikki ovat olleet käytössä vuosia ja toimivat hyvin. Pyykätessä voi toki käyttää myös erittäin ekologisia pesupähkinöitä! Kemikaalicocktailin aikaisempaa pesuainekeskustelua voit lukea täällä.