Menu

Jätevettä uimarannoille

Edellisen blogaukseni kuvassa hymyilen surffilaudalla. Viimepäivien helteet ovat kieltämättä saaneet suun virneeseen, sillä rakastan lämpöä ja oikein tunnen kuinka akkuni latautuvat lämpötilan kohotessa.

Voi kuitenkin olla, ettei mökkirannassa enää montaa kesää hymyilytä. Useimmat risteilyvarustamot ovat nimittäin hylänneet WWF:n vetoomuksen alusjätevesien jättämisestä satamiin (vain kolme varustamoa on allekirjoittanut). Valtaosa Itämerellä vierailevista kansainvälisistä risteilijöistä pumppaa nyt ja jatkossa jätevetensä Itämereen. Käytännössä noin 250-300 risteilijää dumppaa vuosittain vähintään 113 tonnia typpeä ja 38 tonnia fosforia maailman saastuneimpaan mereen ja se on ongelma, ei vaan minulle ja surffilaudalleni, vaan kaikille suomalaisille ja kaikille itämeren rannoilla asuville kansoille ja etenkin kaloille selä muille vesieläimille.

Voitteko kuvitella, että kansainvälisten varustamojen katto-organisaatio CLIA (Cruise Lines International Association) toteaa näin:
”CLIA:n varustamot pitävät ennenaikaisena WWF:n vetoomuksen allekirjoittamista, koska vielä ei olla täysin tietoisia ravinnekuormituksen lähteistä ja jätevesien vastaanottokapasiteetista satamissa”.
Ai ei olla täysin tietoisia ravinnekuormituksen lähteistä? Idioottikin tajuaa, että jätevesien laskeminen mereen on ravinnepitoisuutta kuormittavaa toimintaa. Niin on tietenkin moni muukin (maatalous esimerkiksi), mutta ei se silti vähennä risteilijöiden vastuuta.

”Isoilla risteilyaluksilla on omat jätevedenpuhdistuslaitoksensa, joissa noudatetaan useimmiten Alaskassa voimassa olevia säädöksiä. Ne sääntelevät ainoastaan bakteerien ja orgaanisen aineen pitoisuuksia mereen pumpattavissa jätevesissä – ravinteista ei mainita mitään. Kansainvälisille risteilijöille näyttää olevan erityisen vaikea ymmärtää, että tämä ei kuitenkaan riitä Itämerellä, missä rehevöityminen on vakava ongelma” toteaa WWFn Suomen meriohjelman päällikkö Anita Mäkinen.

– lähde: Deski

Onneksi paskaveden lomassa on ehkä hieman valoa näkyvissä. Itämeren maat ovat sopineet yhteisesti uudessa Itämeren suojelun toimenpideohjelmasssa, että ne valmistelevat ensi vuoden alkuun mennessä kirjelmän kansainväliselle merenkulkujärjestölle, jossa esitetään Itämeren julistamista erityisalueeksi, missä jätevesien laskeminen mereen on kokonaan kielletty. Tosin kirjelmän laadinnasta on aika pitkä matka konkretiaan, mutta eihän tässä voi muuta kuin toivoa. Millä ihmeellä suomalainen pääsee ulkomaille kun lentäminen saastuttaa ilmakehän ja laivat meren? Tosin pitää muistaa, että Silja ja Viikkari toimivat vastuullisemmin kuin nämä vesillämme vierailevat muut huvikompleksit. Mutta ei se paljoa lohduta, kun muita ei vois vähempää kiinnostaa. Turhautuminen x 1000.