Menu

Se aika vuodesta

Taas on paaston aika vuodesta. Kesän aloitusrituaalini on ollut sama kolme vuotta. Toisille kesä alkaa ekoista festareista, jotkut laskevat sen alkavan ensimmäisistä mansikoista tai uusista perunoista tai ensimmäisestä paljain varpain hengailusta. Minun kesäni alkaa paastosta. Aloitan huomenna ja olen kaavaillut tehdä perinteeksi muodostuneen viiden päivän nestepaaston. Ensi kertaa ostin kaikki paastomehut kerralla ja voin sanoa, että sekä meikäläisen, että kangaskassieni kantokyvyn rajoja koeteltiin, kun mukana kulki lisäksi vielä läppäri ja kokoelämänionkassissa-kassi.

Jos joku kuvittelee, että viiden päivän syömättömyys tulee halvaksi, niin voin sanoa: ei varsinaisesti. Mehujen lisäksi paastoon tarvitsee suolattomia kasvisliemikuutioita, paastoteetä sekä molkosania. Paastoni hinnaksi muodostui 53,90€. Toisaalta, jos sen jakaa viidellä, on päivähinta reilun kympin, joten paaston hinta on aikalailla sama kuin normaalin ruokapäivänikin. Hinta vaan kirpaisee, kun kaiken ostaa kerralla. Ja jos nyt oikein aletaan viilaamaan pilkkua, ei Molkosan kulu paaston aikana lähimainkaan kokonaan ja kasvisliemikuutioitakin jää, joten paasto on itseasiassa vähän halvempi kuin tuon 54 euroa.

Jos sinä olet ajatellut paastota, lukaise vanhemmat paastopostaukseni. Todettakoon vielä, että paasto ei sovi kaikille, etenkin tuhdissa kahvi- tai tupakkakoukussa olevat saattavat kokea tuskaisia vieroitusoireita, mutta tällaisella kasvisruokapainotteisella ruokavaliolla elävä kykenee paastoamaan – sanoisin jopa – helposti.