Menu

Myrkyttömiä vaatteita ale-korissa!

Koko Suomi on parhaillaan alennuksessa. Jokaisen kaupan ikkunassa komeilevat nämä kolme maagista kirjainta, jotka ”pelastavat” toimettomat sadesään lomalaiset tekemisenpuutteelta. Ale-myynneiltä toki voi tehdä hyödyllisiä(kin) löytöjä ja suosittelen etsimään nimenomaan kemikaalivapaiksi tai vähäkemikaalisiksi sertifioituja vaatteita ja tekstiilejä!

Olen aikaisemmin blogannut Marimekkolöydöstäni, joka oli varustettu Öko-Tex sertifikaatilla. Tein taas löydön nimenomaan Marimekosta, josta ostin Samu-Jussi Kosken ihanaisen mansikkapaidan 30 eurolla. Hinta oli alennettu 57 eurosta, joten mielestäni investointi kannatti sekä taloudellisesti, että visuaalisesti – paita on supersöpö ja sopii nahkarotsin alle kuin mansikka vaniljajäätelöön. Nami!

Mitä Öko-Tex sitten käytönnössä tarkoittaa? Sertifikaatti laadittiin alunperin saksalaisten ja itävaltalaisten tekstiilitutkimuslaitoksen yhteistyönä ja se astui voimaan vuonna 1992. Tämän jälkeen siihen on liittynyt mukaan riippumattomia tutkimuslaitoksia Euroopan eri maista. Öko-Tex-merkki on tekstiilien ympäristömerkeistä ainoa, joka on myös tuoteturvallisuusmerkki ja se myönnetään vain vuodeksi kerrallaan. Merkki ei siis ole huuhaajuttu, vaan ihan vakavasti otettava todiste siitä, että vaate ei sisällä ihmiselle tai ympäistölle haitallisia aineita.

Todettakoon vielä, että ilman tätä merkkiä varustetut tekstiilit (eli lähes kaikki) voivat sisältää sekä luonnolle, että ihmiselle haitallisia kemikaaleja. Se kuulostaa uskomattomalta, mutta parhaillaan lainsäädäntömme sallii tämän tapahtuvan.

Öko-Tex kuuluu yhteen kolmesta tekstiilien ympäristömerkkiryhmästä. Ryhmät ovat:

  1. Yksityiset ympäristömerkit, joita ei valvo mikään ulkopuolinen taho
  2. Sovittujen kriteerien mukaiset yksityiset tai julkiset ympäristömerkit, joita valvoo ulkopuolinen taho
  3. Ympäristömerkit, jotka tarkastaa ulkopuolinen taho

Mielestäni tämä listaus kuulostaa hankalalta: mitä eroa on valvonnalla ja tarkastamisella? No jokatapauksessa ykkösryhmän tuotteet ovat näistä kolmesta epävarmimpia, sillä näiden merkkien takana on joskus vain yksi ainoa ympäristöä sivuava asia tuotteessa tai sen valmistusprosessissa. Öko Tex-merkintä kuuluu kakkosryhmään, samoin EU:n ympäristömerkki ja Joutsenmerkki. Näistä kaksi ensimmäistä ovat tunnetuimmat, valvotut tekstiilien ympäristömerkinnät Euroopassa ja Suomessa. Kolmas ryhmä edustaa eräänlaisia ympäristötuoteselosteita, jotka kertovat, minkälaisia kuormituksia tuotteen valmistaminen aiheuttaa ympäristölle. Tarkempaa tietoa tekstiilien ympäristömerkeistä löytyy Tekstiili- ja vaateteollisuus Ry:n selvityksestä.

Öko-Tex standardia on myönnetty eniten saksalaisille firmoille, mutta myös Suomessa myydään standardin saaneita brändejä: Nanso, Finlayson, R-Collection ja jo mainittu Marimekko saavat käyttää sertifikaattia, mutta se on tuotekohtainen! Merkki löytyy siis kustakin tuotteessa erikseen, kaikki näiden brändien tuotteet eivät ole automaattisesti Öko-Tex sertifioituja. Lasten- ja vauvanvaatteissa sertifikaattia näkee myös, esimerkiksi Lingon&Blåbär – lastenvaatteet ovat saaneet merkin käyttöönsä.