Menu

Uutta tutkimusta aurinkorasvojen haitallisista aineista

No niin, täältä pesee taas asiaa pahuksen aurinko”suoja-aineista”. Lainaan YLEn uutista sanasta sanaan alla:

Ruotsin luonnonsuojeluliitto on löytänyt aurinkorasvoista (kuva) luonnolle haitallisia aineita. Liiton tutkimuksessa määriteltiin haitallisiksi seitsemän ainetta, ja kaikissa kahdeksassatoista tutkitussa rasvassa on niistä ainakin yhtä.

Haitallisiksi määriteltiin muun muassa pienille lapsille suositelluissa aurinkorasvoissa käytetyt, niin sanotut fysikaalisia uv-filtterit, titaanidioksidi ja sinkkioksidi. Luonnonsuojeluliiton verkkouutisen mukaan titaanidioksidi voi aiheuttaa vapaiden radikaalien syntymistä reagoidessaan auringonvaloon ja siten vaurioittaa soluja. Sinkkioksidi voi ympäristöön joutuessaan olla myrkyllistä ja se ei sisälly Ruotsin lääkelaitoksen hyväksyttyjen UV-suodattimien listalle. Silti sitä löytyy apteekeissa myytävistä, pienille lapsille markkinoiduista aurinkorasvoista (Bamse/CCS, ACO).

Lisäksi liitto listasi kolme kemiallista UV-suodatinta, jotka ovat haitallisia ympäristölle sekä kaksi myrkyllistä siloksaani-tyyppiä, jotka hitaasti hajoavina varastoituvat luontoon. Luonnonsuojeluliitto arvosteleekin EU:ta puutteellisista säädöksistä. EU:n kosmetiikkaa koskeva direktiivi ei ota huomioon ympäristönäkökohtia.
– Tarkastuksemme osoittaa, että aurinkorasvojen ja muun kosmetiikan ympäristövaikutukset pitää nostaa esille, kun kosmetiikkadirektiiviä nyt uudistetaan ja vaadimme, että Ruotsin hallitus ajaa sellaista linjaa EU-neuvotteluissa, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Mikael Karlsson.

-lähde: YLE

Tarkastelin tutkimusta Ruotsin luonnonsuojeluliiton sivuilta ja vaikuttaa siltä, että yksi tuote pärjäsi muita paremmin: Dr. Hauschka. Tulokset ovat tässä:

Tuote ja perässä havaittujen haitallisten kemikaalien määrä

Aco Barn-sollotion 25 , 4
Aco Sun lotion 20 , 2
Bamse solskydd 30 CCS , 2
Dr Hauschka Sunscreen Lotion 15, 1
Eucerin Sun Sensitive Skin Age Protection 20, 2
Eucerin Sun Sensitive Skin Junior 30 , 3
Garnier Ambre Solaire Clear protect Medium , 3
LdB Advanced Moisturizing sun care 20, 2
Naturén Kids solcreme 30 , 2
Naturén solcreme SPF 25, 2
Nivea Sun Anti-Ageing Face Sun Cream 20, 3
Nivea Sun Childrens sun lotion 25, 2
Nivea Sun Light Feeling 20, 3
Proctectyl Végétal 4, Yves Rocher, 4
Sun Protection Body Cream 23 CCS, 2
The Body Shop Vitamin C SPF 15 daily moisturizer, 3
The Body Shop Vitamin E moisture lotion SPF 15, 3
Vichy Capital Soleil 50, 4