Luomuruokaa lemmikille(kin)
Lääkärini sai minut jo parin päivän dieetin jälkeen ymmärtämään sen, että koneeni haluaa bensaa, joka on mahdollisimman luonnollista kamaa. Ei prosessoitua huttua, ei lehmänmaitoa (raakamaidon soveltuvuudesta itselleni en vielä tiedä kun en ole kokeillut, palaan asiaan!), ei lisättyä sokeria, vehnää jne. Tiedätte jo stoorin. Monet ovat alkaneet huomata, että raaka-aineissa on eroa ja eineksistä tulee paha olo. Mutta entäpä lemmikit?
Ylen sivuilta bongaamani juttu sai ajattelemaan: kun kerran eläimetkin sairastuvat siitä, mitä me niille syötämme, alkaa homma olla aika pitkällä. Uutinen kertoo, että ”allergiat ovat yleistyvä vitsaus paitsi ihmisten myös lemmikkieläinten keskuudessa”.
Osa lemmikkien omistajista uskoo allergiaepäilyjen lisääntymisen taustalla olevan teollisen koiraruuan. Tästä syystä barfaus (bones and raw food) eli raakaruokinta nostaa suosiotaan lemmikkien ruokinnassa. Barfaus tarkoittaa paluuta koiran luonnonmukaiseen ruokintaan. Siinä pyritään jäljittelemään villieläinten ruokavaliota ja unohdetaan teolliset raaka-aineet.
Kuulostaa todella loogiselta ja järkeenkäyvältä. Onneksi lemmikkipuolella tapahtuu tällaista. Monet ihmiset kun pitävät eläimistään parempaa huolta kuin itsestään. Ehkä ihmiset tajuavat tätä kautta sen, että omaa konettakin kannattaisi ruokkia asianmukaisella ravinnolla?
Kuva: dogsdata.com
Muistin, että selvittelin Kuningaskuluttaja-aikoina vähän mitä eri kissan- ja koiransapuskat pitävät sisällään, ne kun voivat maksaa aika suolaisen paljon. Opin, että esimerkiksi kissan täysravinto, jota mainostetaan lauseella ”sisältää naudanlihaa”, saattaa sisältää vain 4% mainostettua nautaa ja muu liha voi olla vaikka kanaa. Kannattaa siis lukea ihan yhtä tarkkaan ne lemmikkien ruokapakkaukset kuin omansakin.
Minulla ei ole lemmikkiä, niin en voi tämän enempää asiassa ketään valaista, mutta mua silti kiinnostaisi kuulla, että kuinka moni teistä antaa raakaruokaa vaikka koiralleen?
Ylen jutussa haastateltu Risto Lehtonen* muuten toteaa, että ”noin 90 prosenttia asiakkaista kertoo ruokavalion muutoksen tuoneen apua lemmikin vaivoihin”. Suhteellisen iso prosentti sanoisin. Väitän, että myös sairaista ihmisistä saataisiin noin 90% kuntoon ruokavalion avulla. Niin moni kun sairastuu juuri nimenomaan ruoan ansiosta.
Olen taas miettinyt paljon sitä, kuinka kaupassa jätän pari hyllyrivillistä aina väliin enkä koe jääväni paitsi yhtään mistään. Oikeesti. Kun ottaa haltuun tuoretiskit, ei eineshyllyjen ääreen vaan tarvitse mennä. Kokeile vaikka.
*Ylen jutussa haastateltu Risto Lehtonen on siis ruokkinut saksanseisojiaan luomusti yli 30 vuotta ja pyörittää nykyään raakaruokaa välittävää firmaa.