Sikainfluenssapähkäilyä
Sikainfluenssa-asiaa tulee jo korvistani. Olen keskustellut aiheesta monen eri henkilön kanssa, ja eilen bussissa eräs Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen työntekijä osallistui keskusteluumme. Kertoi ottaneensa piikin perjantaina ja ”olevansa yhä hengissä”. Mies taisi tällä ilmaista, että kollegani kanssa käymäni keskustelu oli sisällöltään turhaa vouhotusta.
Etenkin raskaana olevat ystäväni ovat kyselleet minulta aiheesta ja moni on erittäin sekaisin, kun ei tiedä mikä olisi järkevää: ottaako piikki vai ei? En minäkään tiedä! Näin perusterveenä en koe, että haluaisin piikkiä ottaa, mutta kun parhaat kaverit odottavat jälkikasvua, on heidän tilanteensa aivan toinen kuin omani. Mitä jos jättää piikin ottamatta, ja sikiölle tapahtuu jotakin?
Riskiryhmiin kuuluvien vaihtoehdot taitavat olla joko itsensä piikittäminen tai julkisten paikkojen välttäminen, täydellinen eristäytyminen johonkin kauas kaupungista… Metron, bussin tai raitiovaunun tungos ei salettiin parhaillaan houkuttele riskiryhmään kuuluvaa henkilöä, joka ei vielä ole saanut sikainfluenssapiikkiä.
Vai onko kaikki hätävarjelun liioittelua? Suomessa kuolee kausiflunssaan vuosittain 1000 ihmistä (yllättävän plajon, eikö?), mutta heistä valtaosa on vanhuksia tai vakavasti sairaita. Sikainfluenssaan on arvioitu kuolevan Suomessa 40 ihmistä. Kun asiaa puntaroi tältä kannalta, vaikuttaa vouhotus jotenkin ylimitoitetulta. Toisaalta: etenkin juuri raskaana olevat ovat erittäin alttiita saamaan taudin, ja vaikka siihen ei kuolisi, saattaa se aiheuttaa sikiölle vauriota.
Kuulin tänään hyvältä ystävältäni, että Australiassa parhaillaan majaileva tuttu painii toisella puolella maapalloa aivan saman asian kanssa. Hän on raskaana ja aviomiehensä haluaisi, että nainen ottaa rokotteen. Nainen ei halua. Tämä Ausseissa parhaillaan oleva suomalainen nainen oli selvittänyt, että suomalaiset saavat eri rokotetta kuin mikä hänelle Australiassa annettaisiin. Naisen sanojen mukaan ”Suomen rokote on pahempi”. Ihmettelin mitä tämä ”pahempi” tarkoittaa ja sainkin vastauksen YLEn Uutisista:
”Rokotusinfo-yhdistyksen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tarjoaa väärää sikainfluenssarokotetta raskaana oleville naisille.
Yhdistyksen mukaan Suomeen ei ole tilattu lainkaan rokotetta, jota Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee ensisijaiseksi rokotteeksi raskaana oleville naisille. WHO suosittaa, että raskaana oleville naisille annettaisiin ensisijaisesti rokotetta, josta puuttuu adjuvantiksi kutsuttu lisäaine. Lisäaineen vaikutuksista raskaana oleviin tai sikiöön ei ole tutkimustietoa.
Yhdistys pitää huolestuttavana, ettei THL ole noudattanut WHO:n suositusta raskaana olevien rokotteesta.
Yhdistys sanoo myös, että THL on tiedottanut rokotteen ominaisuuksista ja haittavaikutuksista virheellisesti. Yhdistyksen mukaan käyttöön otetussa rokotteessa on haittavaikutuksia jopa kymmenkertaisesti kausi-influenssarokotteeseen verrattuna.
Rokotusinfo-yhdistyksen mukaan THL on lisäksi tilannut Suomeen koko väestölle tarkoitetun Pandemrix-rokotetteen ilman tarjouskilpailua”.
Ei kuulosta kivalta! Toisaalta, tuoreempi uutinen kertoo seuraavaa:
”Sikainfluenssarokotteen vaikutuksista on saatu uutta tutkimustietoa. Elokuussa ennen joukkorokotuksia tehdyn rokotetutkimuksen mukaan jo yhdellä annoksella saadaan hyvä suoja sikainfluenssaa vastaan. Tutkimuksen mukaan haittavaikutukset ovat melko lieviä”.
Lue koko uutinen YLE Uutisten sivuilta. MUTTA myöhemmin tekstissä todetaan:
”Tutkimuksessa käytetty rokote ei ollut saman valmistajan kun Suomessa parhaillaan annettava rokote. Haittavaikutusten osalta tutkija pitää käytössä olevaa rokotetta kuitenkin samanlaisena kuin tutkimuksessa käytetty rokote.
– En usko, että rokotteiden välillä on kovin suurta eroa. Ennen kaikkea haittavaikutusten suhteen erot eivät ole suuria. Niin sanottu haittavaikutusprofiili on rokotteissa hyvin samanlainen, toteaa Vesikari [Tampereen yliopiston professori]”.
Minua hämää tässä sikainfluenssarokoteasiassa pari asiaa:
1. Rokotteen turvallisuudesta ei olla yksimielisiä edes lääkärien ja terveydenhoitajien keskuudessa. Minä haluaisin, että edes kaikki ne, jotka rokotetta muille määräävät, ottaisivat sen epäilyksittä itse! Enkä todellakaan haluaisi, että ammattilaiset käyttävät termejä ”en usko”, ”epäilen” tai ”melko varmasti ei ole riskiä”.
2. Rokotetta ei ole käytetty vielä edes vuotta, pitkäaikaisvaikutuksista ei siis voi olla varmaa tietoa.
3. Rokotteen kehittäjät eivät kuulemani mukaan ole itse ottaneet rokotetta. Siis häh?!
Mitä ihminen tällaisessa tilanteessa voi tehdä? Perusterveen ei ehkä kannata tehdä mitään (paitsi desinfioida käsiä tehokkaasti), mutta entä kaikki perusterveet raskaana olevat naiset? Jos teitä on lukijakunnassani, antakaapa kommenttinne tekstini perään, olen kiinnostunut tietämään mielipiteitänne aiheeseen.
Mitä mieltä te olette sikainfluenssa-asiasta? Onko hommaa liioiteltu vai ei? Ottaisitteko rokotteen itse? Vastatkaapa sivun oikean reunan kyselyyn!
Lisää tietoa sikainfluenssasta löydät näiden linkkien takaa
10 kysymystä sikainfluenssasta / YLE
Sikainfluenssa teemasivut / YLE
Rokotuksiin perehtynyt yhdistys arvostelee sikainfluenssarokotetta