Tiesitkö tätä: saatat syödä vahinkovegaanisia tai veganisoituja tuotteita
Mitä yhteistä on kananmakuisilla Mama-nuudeleilla, Santa Marian Crispy Chicken mausteseoksella, K-menun suklaacookiella, Kantolan Ballerina-kekseillä, Danerolles kroisantti-tuoretaikinalla, Taffelin Hot Rod -sipseillä ja Fazerin vihreillä kuulat -marmeladilla?
Nämä kaikki ovat niin sanotusti ”vahinkovegaanisia tuotteita”, vaikka osasta voisi jo pelkän nimen perusteella kuvitella niiden sisältävän edes jotain eläinperäistä. Näitä tuotteita ei kuitenkaan alunperin ole luotu erityisesti vegaaneja silmällä pitäen, eikä markkinoitu myöskään sillä kulmalla. Ne ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka eläinperäisyys ei ole välttämättömyys, eikä sen onneksi tarvitse olla automaattinen lähtökohta tuotteen rakentamiselle.
Tutkitusti merkittävä teko ilmaston, eläinten ja myös oman terveyden hyväksi on vähentää eläinperäisten tuotteiden kuluttamista – etenkin lihan ja lehmän maidon. Tämän jutun tuotteet edustavat herkkuja, joiden ylensyönti ei tietenkään ole terveysteko, mutta ne toimivat hyvänä esimerkkinä vahinkovegaanisista elintarvikkeista.
Eläinteollisuudesta kasviperäiseen teollisuuteen siirtymisen haaste ei kuitenkaan ole vain pihvin ja maitolasillisen vaihtaminen kasviperäisiin vaihtoehtoihin, vaan myös se, että vähennetään ruokateollisuuden riippuvuutta ja perinnettä käyttää eläinperäisiä ainesosia ylipäätään. Niitä on nimittäin tungettu myös sellaisiin tuotteisiin, joissa kyseisten raaka-aineiden käytön voisi sanoa olevan 100% turhaa — etenkin kun puhutaan herkuista! Usein kun yhden raaka-aineen poistaminen tai korvaaminen ei vaikuta merkittävästi makuun, tekstuuriin tai ravintoarvoon.
Elintarvikkeiden veganisointi — eli jo myynnissä olevasta tuotteesta eläinperäisten ainesosien poistaminen reseptiä muuttamalla — on positiivinen esimerkki siitä, kuinka markkinat ovat hereillä ja mukana muutoksessa kohti ilmasto- ja eläinystävällisempää maailmaa. Tämä on pelkästään fiksua: tällä taktiikalla tavoitetaan laajempi kuluttajakunta ruokavaliosta, uskonnosta ja allergioista riippumatta.
Esimerkiksi Estrella veganisoi suositut Salt and Vinegar sipsinsä, lopettamalla herajauheen käytön tuotteissaan. Useat uudet vegaaniset sipsituotteet ovat osoittaneet, kuinka esimerkiksi kermaisen sour cream -maun saa aikaan ilman yhdenkään eläimen hyväksikäyttöä. Eli jokainen sipsilafka voisi ihan urakalla alkaa veganisoimaan tuotteitaan. Kiitos!
Kuvan lähde: fazer.fi
Herkkujen veganisointipalkinnon voisi antaa erityisesti Fazerille ( jolla on valikoimissaan yli 60 vegaaneille sopivaa makeis- ja keksituotetta). Hieno esimerkki veganisoimisesta on Pure Dark -suklaalevytuoteperhe, jonka reseptistä poistettiin maitorasva. Niinikään värikkäät Hot and Sour -turkinpippurit veganisoitiin.
Tutti Frutti -karkkiperhe jätti hyvästit gelatiinille, eli liivaatteelle, joka tehdään yleensä sian tai naudan nahasta, luista, suolista ja jänteistä. Karkkien makuaineet ja värit syntyvät nykyään täysin kasviperäisistä raaka-aineista, kuten bataatti-, porkkana ja omenatiivisteestä. Fazerin mukaan kuluttajat ovat kertoneet, että makeisten maku ja rakenne eivät ole kärsineet yhtään, vaan pikemminkin parantuneet.
Kettukarkkinakin tunnettu Pihlaja-marmeladimakeinen on pisimpään myynnissä ollut Fazerin tuote — nykyään myös se on vegaaninen. Vielä kun Fazer vaihtaisi Domino Original -keksin reseptin vegaaniseksi! Nimittäin Domino Mini Orginal on sitä jo, ja käytännössä kyse on samasta keksistä! Ennen veganisaatiota vegaanit mättävät naamaansa kilpailevan yrityksen lähes vastaavia, “maailman suosituimpia keksejä” Oreoita.
En väitä toki, että nämä kaikki tässä jutussa mainitut tuotteet tai yritykset ovat täydellisiä kaikilla mittapuilla tarkasteltuna, mutta vegaanisesta näkökulmasta käsin annan pisteet ja toivon vastavaa veganisaatiota jatkossa erilaisilta yrityksiltä! Kaikkien eri ruokateollisuuden toimijoiden on hyvä pitää mielessä, että muutosvastaisuus jos mikä rokottaa pankkitiliä tulevaisuudessa. Uudet innovaatiot ja välillä hyvin simppelitkin sellaiset, tuottavat puolestaan hedelmää — mässyjä lopputuloksia.
Pssst… Sisällöt näiden linkkien takana saattavat kiinnostaa sinua myös:
- Yllättäviä vegaanituotteita #1 / PS Olen vegaani
- Yllättäviä vegaanituotteita #2 / PS Olen vegaani
- Vahinkovegaanisia tuotteita
- Vegaanisen valmennuksen pioneerit
***
Ina Mikkola on tunnettu toimittaja ja ohjaaja. Mikkola tuunetaan mm. Ylen Tilipäivä- sekä Subin ja Maikkarin Ina <3 porno -ohjelmasarjoista. Lisäksi Mikkola kirjoittaa kolumneja Ylelle ja ohjaa musiikkivideoita.
Syksyllä 2020 julkaistiin Mikkolan esikoisteos Runkkarin käsikirja, jossa käsitellään seksuaalista älykkyyttä, sukupuolten moninaisuutta ja pornolukutaitoa.
***
Jutun nostokuva: GR Stocks / Unsplash