Menu

Mukaan maitotutkimukseen?

En käytä juurikaan lehmänmaitotuotteita, koska vatsani menee niistä pahasti sekaisin; suolisto voi protestoida pari päivää yhtä kermajäätelöä. Kesällä 2009, asuessamme Berliinissä, hämmästyin, kun tajusin voivani käyttää paikallisia luomumaitotuotteita ja sittemmin olen havainnut, että pystyn tosiaan käyttämään joitakin ulkomaisia maitotuotteita, tavallisiakin (ei siis vain luomua).

Oman kokemuksen myötä aloin kaivaa aihetta ja syntyi Yle Silminnäkijä -dokumenttini Pilattu Maito (2013), jossa pohdin eri teorioita siihen, miksi suomalaiset eivät enää kestä tavallista maitoa, vaan kaiken pitää olla laktoositonta.

kc-dokkari

Hämmentävää on se, että monet laktoosi-intolerantikot pystyvät käyttämään — paitsi kalliita laktoosittomia tuotteita — myös aivan käsittelemätöntä maitoa, raakamaitoa. Päätin testata tätä osittain urbaanina legendana pitämääni väitettä dokumentissani ja hämmästyin itsekin sitä, että kaikista testaajistamme (heitä oli muistaakseni 15) jokainen laktoosiongelmainen pystyi käyttämään raakamaitoa oireitta. Vain yksi testaaja reagoi raakamaitoonkin ja hänellä oli maitoproteiiniallergia, eli hänen kuuluikin reagoida.

Ei dokkarista sen enempää, mutta jos nämä asiat ovat itsellesi tärkeitä, voit ehkä auttaa uudessa tutkimushankkeessa. Vihdoinkin nimittäin tätä dokumentissa pohtimaani ilmiötä tutkitaan yliopistotasolla: Turun yliopistolla haetaan testaajia ja olisi hienoa, jos tätä(kin) kautta löytyisi testiryhmään ehdokkaita.

Täytyy tosin sanoa, että en tiedä hakuajan tarkkaa deadlinea, joten täytyy toivoa, että haku on vielä auki! Tässä speksit:

Jos koet saavasi vatsaoireita kaupallisesta maidosta, mutta pystyt käyttämään tilamaitoa, saatat olla etsimämme henkilö!

Haemme kaupallisesta maidosta vatsaoireita saavia 18–65-vuotiaita vapaaehtoisia miehiä ja naisia tutkimukseen, jossa selvitetään homogenoidun ja pastöroidun sekä homogenoimattoman ja pastöroimattoman maidon aiheuttamia vatsavaivoja nieltävän SmartPill -kapselin avulla.

Turun yliopiston Biokemian laitos, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus sekä Turun kaupunginsairaala toteuttavat tutkimuksen syksyn 2014 aikana. Tutkimus sisältää kullakin tutkittavalla kaksi noin kuuden tunnin tutkimuskäyntiä, joiden aikana nautitaan ateria, niellään kapseli ja otetaan verinäytteitä 4 tunnin ajan. Kapseli lähettää signaalin vyöllä tai yöpöydällä pidettävään vastaanottimeen, jota tutkittava kantaa kunnes kapseli on poistunut ulosteiden mukana. Tutkimuskäyntien välillä pidetään kahden – kuuden viikon tauko ennen seuraavaa. Tutkimukseen valittavat henkilöt toimivat itsensä kontrolleina. Ennen tutkimusta tutkittavat henkilöt noudattavat maidotonta ruokavaliota sekä pitävät oirepäiväkirjaa 5 päivää ennen tutkimusta ja 5 päivää sen jälkeen.

Tutkimukseen osallistumisesta maksetaan kertakorvaus 250 euroa (125 euroa / tutkimuspäivä) tutkimuksen päätyttyä koko tutkimuksen ajan mukana olleille tutkimushenkilöille. Korvaus on veronalaista tuloa. Kunkin tutkimuspäivän päätyttyä tutkimushenkilöille tarjotaan runsaskuituinen lounas.

Voitte soveltua tutkimukseen, jos:
* koette saavanne vatsaoireita homogenoidusta ja pastöroidusta maidosta
* teille sopii tilamaito
* olette 18–65-vuotias terve mies tai nainen
* ette tupakoi
* painoindeksinne on 18,5—30 kg/m2 (selvitetään tutkimuksen alussa)
* teille ei ole tehty suolistoalueen leikkauksia tai teillä ei epäillä suolistosairautta
* ette kärsi kroonisesta ummetuksesta

Tutkimuksesta ei ole odotettavissa tutkittavalle välitöntä pitkäaikaista hyötyä. Tutkimuksen aikana otettavien verikokeiden tulosten tietämisestä saattaa kuitenkin olla tutkittavalle hyötyä.

Mikäli olette kiinnostunut lisätiedoista tai osallistumaan tutkimukseen, ottakaa yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse. Puhelut mielellään arkisin klo 8-16.

Anu Nuora
FM, elintarvikekemisti
050 439 5535
anu.nuora@utu.fi

Elintarvikekemia ja elintarvikekehitys
Biokemian laitos
Turun yliopisto

 

Dokumenttini löytyy alta, mikäli et ole sitä vielä nähnyt.