Menu

Lihavuus tappaa usammin kuin aliravitsemus

Vaikka asia ei yllätä, jumahdin sunnuntain Hesarin aukeamalle, jossa kerrottiin, että lihavuus tappaa nälkää enemmän. Se ei tapa vain enemmän, vaan kolme kertaa niin paljon kuin aliravitsemus. Hämmentävää.

kc-Obese_PeopleKuva: jackiebrand.com

Uutisessa kerrotaan, että vaikka ihmisten elinikä on pidentynyt ja lapsikuolleisuus vähentynyt, ovat viimeiset elinvuodet entistä sairaampia: diabetes, sairaskohtaukset ja sydänsairaudet ovat riesana elämän loppupuolella. Korkeasta verenpaineesta on tullut tärkein kuolemaan johtava riskitekijä.

The Lancetin julkaisemassa tutkimuksessa verrataan vuoden 1990 tietoja vuoteen 2010. Erityisen nopeasti lihavuus lisääntyy Lähi-idässä.

Muutos on valtava.

”20 vuotta sitten elimme maailmassa, jossa ihmiset eivät saaneet syödäkseen. Nyt olemme maailmassa, jossa liika ja epäterveellinen ruoka sairastuttaa meidät”, yksi raportin pääkirjoittajista, Majid Ezzati Imperial College Londonista kertoo The Telegraph -lehden mukaan.

Lähde: hs.fi

On absurdia ajatella, että porukka syö itsensä hengiltä. Kuvittelisi yksilön havaitsevan, että eines- ja pikaruoka vaikuttaa painoon ja hyvinvointiin dramaattisesti, mutta paitsi että monet eivät osaa enää syödä normaalisti, on myös monilta karsittu vaihtoehdot. Etenkin köyhillä alueilla halpa pikaruoka tekee kauppansa. Koskakohan päästään siihen, että enemmän prosessoitu ja ravinneköyhä myös maksaisi enemmän?

Ylipainoon on varmasti syynä paitsi rukavalio, myös vähäinen liikunta. Yhä useamman duuni tapahtuu tietokoneen äärellä istuen. Ja mikä huolestuttavinta, myös lapset jumahtavat  ruudun ääreen yhä enenenevissä määrin.

Kannattaa lukea Hesarin juttu, en lähde sitä enempää siteeraamaan, mutta jos funtsitte joululahjavinkkejä, on hyvä lahjaidea niin isommalle kuin pienemmällekin vaikkapa sukset tai 10 kerran kortti johonkin hauskaan liikuntapaikkaan. Ainakin minä ilahtuisin ihan sairaasti kymppikortista vaikka seinäkiipeily-, tanssi- tai joogatunneille. Tuskin olen ainoa.