Menu

Kevytlimsat lihottavat

Mitä jos painonhallintaan suunnitellut tuotteet todellisuudessa tekisivät ihan päin vastaista, lihottaisivat? Kyse ei ole hypoteesista, sillä San Diegon yliopistossa on saatu tutkimustuloksia, joiden mukaan keinotekoiset makeuttajat paitsi hämäävät aivoja, myös saavat käyttäjänsä lihoamaan. Itse asiassa kirjoitan aiheesta kirjassanikin, mutta lienee ihan paikallaan silti nostaa asia myös tänne blogin puolelle keskusteluun, varsinkin, kun aiheesta on saatu tänä vuonna uutta tutkimustietoa.

Kuva: myspace.com/truthpimp

Physiology and Behavior -julkaisun toukokuun numerossa kerrottiin, kuinka San Diegon yliopiston tutkijat Erin Green ja Claire Murphy saivat selville kiinnostavaa faktaa aivojen reagoimisesta erilaisiin makeuttajiin.

Testiin valittiin 24 vapaaehtoista. Puolet joi säännöllisesti dieettilimsaa vähintään kerran päivässä. Toiset 12 joivat sitä harvoin, tai eivät ollenkaan. Tämän jälkeen tutkijat analysoivat, kuinka koehenkilöiden aivot reagoivat veteen, joka on makeutettu joko sokerilla tai keinotekoisella makeutusaineella. Vaikka koehenkilöt eivät voineet erottaa makeuttajia toisistaan, heidän aivonsa erottivat.

Ryhmässä, jossa ei nautittu dieettilimuja, sokeri ja keinomakeuttaja aktivoivat aivoissa selvästi eri alueita. Ne koehenkilöt, jotka nauttivat säännöllisesti dieettilimsaa, heidän aivoissaan reaktioita ei tapahtunut välttämättä laisinkaan.

One of the strongest links seen was diminishing activation of an area known as the caudate head as a recruit’s diet soda consumption climbed. This area is associated with the food motivation and reward system. Green and Murphy also point out that decreased activation of this brain region has been linked with elevated risk of obesity.

Lainaus: sciensenews.org

Löydös saattaa auttaa selittämään sen, miksi niin usein dieettilimujen juominen korreloi painonnousun kanssa, tutkijat toteavat. Kun aivoja huijaa säännöllisesti (keinomakeuttajilla), sensorit lakkaavat toimimasta. Samanlaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin, rottakokeissa.

“The brain normally uses a learned relationship between sweet taste and the delivery of calories to help it regulate food intake,” Swithers explains. But when a sweet food unreliably delivers bonus calories, the brain “suddenly has no idea what to expect.” Confused, she says, this regulator of food intake learns to ignore sweet tastes in its predictions of a food’s energy content.

Lainaus: sciensenews.org

Aivot siis menevät ikään kuin sekaisin. Kun kevytlimsojen ajatus noin lähtökohtaisesti on antaa juojalleen nautintoa vähemmillä kaloreilla, aiheuttaakin limu sen, että henkilön kroppa ei ikään kuin rekisteröi kevytlimsan kaloreita ja sitten on juotava/syötävä lisää. Dieettilimsa siis lisää kalorin saantiasi eikä vähennä sitä.

Kannattaa muistaa, että ilmiö ei suinkaan kosketa vain limsoja: keinomakeuttajia on kaikkialla jäätelöstä alkoholiin. Kannattaa siis suosia aitoa sokeria ja mielummin juoda sokerilimsoja harvoin, kun dieettilimuja päivittäin.

Löydät suhteellisen selkokielisen version tutkimuksesta myös Dailymailin sivuilta.