Menu

Oliiviöljyn viisi makua

Laitan päivittäin ruokaa ja käytän paljon öljyjä. Oliivi-, avokado-, rypsi- ja kookosöljy ovat käytössäni ne yleisimmät, mutta oliiviöljyä taitaa kulua eniten. Siksi ilahduinkin postin mukanaan tuomasta testisatsista: sain kokeiltavaksi viisi espanjalaista luomuöljyä, joiden maut olivat innostavia!

Appelsiini, chili, basilika  ja kahvi(!) maustavat näitä luomuoliiviöljyjä, joista chili nousi ehdottomaksi suosikikseni. Käytin sitä paitsi salaateissa, myös munakkaissa. Kingi! Azadan (valmistaja siis)  nettisivuilla lukee, että kyseinen öljy sopii mainiosti pastan tai pizzan kaveriksi. Voin kuvitella.

Myös appelsiiniöljy toimi salaateissa loistavasti. Sen kohdalla aloin funtsia, että kuinka voisin valmistaa makuöljyä itse? Ei kai se nyt mahdotonta ole? Jos heittäisi astiaan oliiviöljyä ja luomuappelsiinin kuorta raasteena, antaisi olla päiviä/viikkoja ja sitten siivilöisi palaset veke. Ehkä? Löysin Iltalehden sivuilta tällaisen ohjeen:

Mausteöljyjä voi hyvin valmistaa itse, mutta huolesi niiden säilyvyydestä on toki aiheellinen. Itse maustetut öljyt säilyvät jääkaapissa noin kaksi viikkoa, ja ne on hyvä säilyttää ilmatiiviissä pullossa tai purkissa.

Öljyn voi maustaa yrteillä joko niin, että laitat öljyn sekaan tuoretta yrttiä sellaisenaan tai niin, että soseutat yrtit öljyn sekaan sauvasekoittimella. Yrttien lisäksi öljyn voi maustaa chilillä, pinaatilla, hillotulla inkiväärillä, sitrushedelmillä, paprikoilla tms. Kaikki maustaminen toimii edellä mainituilla menetelmillä. Vihanneksia ja juureksia voi ennen öljyyn lisäämistä paahtaa 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Kokeilemaan siis vaan! Viitseliäs testaa, laiska ostaa maustettua öljyä valmiina. Mainittakoon, että Azadan öljyissä ei ole käytetty mitään keinotekoisia makuaineita, vaan aitoja appelsiineja, chilejä, basilikaa ja kahvipapuja. Azadan kahvinmakuinen oliiviöljy on muuten maailman eka ja nettisivujaan lukiessa sivistyin ja valaistuin, että tiramisuunhan tätä tuotetta pitäisi käyttää! Itse en nimittäin oikein keksinyt kahviöljylle sopivaa käyttötarkoitusta (salaatissa vähän outo).

Näitä luomulaatuisia makuöljyjä saa paitsi Azadan nettikaupasta, myös Kaartin Kotikaupasta, Toivosta, K-Supermarket Mankkaalta ja K-Supermarket Lauttasaaresta. Ja FB-sivuilta näkee tuoreimmat jälleenmyyjiksi ryhtyneet.

Minä ihastuin totaalisti chiliöljyyn. Munakkaani vaan ovat niin paljon tylsempiä ilman sitä. Ja joo joo tiedän: voihan sitä chiliä heittää sekaan sellaisenaankin, mutta kun tämä on vaan niin paljon helpompaa, jos haluaa vaan pienen, pikantin, snadisti kuumottavan jälkimaun kielelleen. Kokeilen ehkä tehdä  chilibasilikaöljyä itse, mutta jos en saa aikaiseksi, teen reissun Lauttasaaren K-kauppaan.