Menu

Ain seisoin työtäs tee

Palatessani äitiyslomalta duuniin suunnilleen vuosi sitten järkytyin yhdestä asiasta: istumatyö on kamalaa. Siihen oli aikaisemmin niin tottunut, ettei homma tuntunut juuri missään, mutta kun on ollut lapsen kanssa hotona — eli 90% ajastaan jalkeilla — ei kahdeksan tunnin istumista enää jaksa millään. Perse puutuu ja ahdistaa. Se on sitäpaitsi terveydelle haitallista, ihan tutkitusti.

Monien tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen taustalta löytyy yksi yhteinen tekijä: pitkäkestoinen istuminen. Tämä koskee kaikkia ikäluokkia lapsista ikääntyneisiin. Myös metabolisen oireyhtymän vaara kasvaa, mitä enemmän käytetään aikaa istumiseen.

Istuminen on fyysistä passiivisuutta. Se on useimmille lihaksille lähes täydellinen lepotila, vaikkakin esimerkiksi toimistotöissä istumiseen liittyy usein joidenkin lihasten jännitystä. Istuminen kuluttaa energiaa vain vähän enemmän kuin lepo makuulla.

Istuminen vaarantaa terveyttämme enemmän kuin yleisesti tiedetään. Haitallisuus perustuu istumisen yleisyyteen ja jatkuvuuteen sekä sen sairauksien vaaraa lisääviin vaikutuksiin.

Lähde: UKK-instituutti

Onneksi tietokoneella ei ole pakko olla persiillään, seisoakin voi. Tutustuin seisomatyöhön alunperin pakon sanelemana: kasvanut kessi ei vaan mahtunut syliin. Tai mahtui se, mutta kirjoittaminen ei ollut ihan kauhean ergonomisen tuntuista. Koska Marjoja ja maskaraa oli saatava mahdollisimman valmiiksi ennen skidin maailmaanpullahtamista, työskentelin loppuraskaudesta aikaa vastaan seisten.

Enkä siis todellakaan jaksanu alkaa siivota kuvan ottamista varten. Tällainen kaaos mun kotitoimistossa yleensä on, mitä sitä peittelemään.

Seisomatyöni ei loppunut raskauteen.

Nykyään, jos joudun olemaan kauan tietokoneella, raivaan lipaston tyhjäksi ja laitan koneen siihen. Teen nykyään istumahommia vain maksimissaan pari tuntia putkeen, jotta homma tuntuu mielekkäältä. Istuminen vaan on nihkeän tuntuista.

Meillä sattuu olemaan lipasto, joka on aivan täydellisen korkuinen seisomahommiin, jokaisesta himasta sellaista ei välttämättä löydy. Jos teet paljon istumatyötä ja sinulla on mahdollisuus hankkia kotiin/työpaikalle seisomatyöpiste, teepä se. Kroppa kiittää, sillä seisomistyö vähentää tutkitusti niska- ja selkäkipuja. Ja pomosikin varmaan kiittää, kun et ole saikulla tai väsyneenä duunissa. Eräässäkin työpaikassa on muutama seisomapiste, joissa jengi käy vuorotellen. Aika hyvä idea kopioitavaksi!