Menu

Tuttipulloissa vaarallisia kemikaaleja — BPA ei ole ainoa

Bisfenoli A on EU-alueella tuttipulloissa kielletty ja monet vanhemmat ostavatkin tiedostaen BPA-vapaita muovituttipulloja. BPA on kuitenkin vain yksi muovikemikaali monien joukossa ja on vain ajan kysymys, koska muita tuttipullojen valmistuksessa käytettäviä kemikaaleja kielletään. Lasituttipullo onkin terveysteko, aivan varmasti. Minulla on myös vähän lihaa luiden ympärille: aika ikävää tutkimustietoa nimittäin.

Kansainvälinen tutkimus* kertoo, että bisfenolin lisäksi myös muut muovit päästävät kuumaan nesteeseen terveydelle haitallisia kemikaaleja.

Täällä kemikaalisivistyksen perähikiässä mediat eivät ole maininneet aiheesta mitään, Ruotsissa luonnonsuojeluliitto (Naturskyddsföreningen) on jo ennättänyt suosittaa jatkossa käytettäväksi ainoastaan lasisia ja teräksisiä tuttipulloja.

Kuva: safestchina.com

Ruotsissa tutkimuksesta kirjoittivat viime viikolla ainakin Dagens NyheterSvenska Dagbladet ja jo mainittu Naturskyddsföreningen.

Tutkimuksessa analysoitiin 277 erilaista tuttipulloa, jotka oli valittu testiin 26 EU-maasta, Sveitsistä Kanadasta ja USA:n markkinoilta.

The materials included different types of plastic such as PC, polyamide (PA), polyethersulphone (PES), polypropylene (PP), but also silicone, and from the United States a co-polyester marketed under the trade name Tritan™. The bottles were subjected to the conventional migration test for hot fill conditions, i.e. 2 h at 70°C. The simulant used was that specified in European Union legislation (2007/19/EC) for milk, i.e. 50% ethanol.

Pulloja testattin siis olosuhteissa, jotka vastaavat sitä, kun himassa kuumennat skidille maidon pullossa. Tavoitteena oli selvittää, mitä kemikaaleja muovista siirtyy pullon sisällä olevaan nesteeseen.

Tulokset osoittivat, että polypropyleenia (PP) tai silikonia sisältävät pullot päästivät eniten kemikaaleja kuuman nesteen sekaan. Polypropyleeni on valitettavasti tuttipulloissa yksi yleisimmin käytetyistä kemikaaleista. Hämmentävää on se, että testissä osa BPA-vapaiksi luvatuista pulloista päästi silti bisfenolia nesteen sekaan! Silikonipullot puolestaan vuotivat kuumaan nesteeseen jopa hormonitoimintaan vaikuttavia ftalaatteja!

Näin Naturskyddsföreningen kirjoittaa Ruotsin markkinoilta testiin otetuista tuotteista:

Av de 11 flaskor som köptes i Sverige var 6 stycken gjorda av PP, men av vilka märken framgår inte. Totalt fann man att 31 stycken främmande substanser släppte från plasten, en del av dem kan vara skadliga. Man hittade bensenderivat (i 17 % av PP-flaskorna) som kan vara cancerframkallande och är en ämnesgrupp man annars hittar i bensin, och i ett fåtal flaskor hittades även en bensenesulfonamid som visat sig skada nervsystemet. Vidare hittades DIPN (i 45 % av PP-flaskorna), som annars hittas i bläck och återvunnet papper. I 90 % av flaskorna migrerade fenol till innehållet och i 65 % av flaskorna migrerade alkaner. ´

Sanomattakin on selvää, että Suomen ja Ruotsin tuttipullomarkkinat ovat aika samankaltaiset, ylläoleva koskee siis myös suomalaisten markettien valikoimaa.

Se, mitä nesteeseen liukenevat kemikaalit lapselle mahdollisesti aiheuttavat ei ole selvää, tutkimuksessa paneuduttiin vain selvittämään sitä, mitä kemikaaleja nesteeseen liukenee. Jotenkin luulisi, että tällaisia testejä tehtäisin ennen kuin tuotteet lanseerataan kuluttajien käyttöön?

Suurin osa markkinoiden tuttipulloista valmistetaan BPA-vapaasta polypropyleenista (merkataan numerolla 5) ja sitä on tähän saakka pidetty yhtenä turvallisimmista muoveista.Nyt ei ihan taida vaikuttaa siltä.

Huoh.

Nyt kaikkia äitejä ja isiä kiinnostaa se, mistä muovista se oman pienokaisen lempipullo on valmistettu ja kyllähän niitä muovimerkintöjä voi syynätä, mutta helpoimmalla pääsee ja turvallisimmilla vesillä liikkuu jos ostaa ihan suosiolla lapselleen lasisen tuttipullon. Esimerkiksi Lifefactory, O-IEvenflo (Gredelin ainakin myy), Béaba — onhan noita! Tällaisenkin löysin. Ja Puran pullot ovat teräksinen vaihtoehto.

Joku keksijähenkinen voisi kehittää itselleen megabisneksen ja patentoida tuttiosan, jonka saa kiinni vaikka sellaiseen isoimman kokoiseen pilttipurkkiin tai vastaavaan. Maailmahan on erilaisia lasipulloja pullollaan, se tuttiosa on se, mikä on ongelma. Nyt bisnes rullaamaan, anyone?

Tässä vielä tarkemmat tiedot tutkimuksesta, johon tekstissäni viittaan.

*Identification and quantification of the migration of chemicals from plastic baby bottles used as substitutes for polycarbonate. C. Simoneau a , L. Van den Eede a & S. Valzacchi a
a European Commission, Joint Research Centre, Institute for Health and Consumer Protection, Unit Chemical Assessment and Testing, T.P. 260, Ispra Va I-21027, Italy

Kello on 00:02 ja on pakko mennä nukkumaan… Voi kuinka kivaa olisi se, että joku maksaisi mulle palkkaa siitä, että saisin kaivella tällaista tietoa ihan oikealla työajalla. No, ehkä taas jonain päivänä.