Menu

(melkein) Lisäaineeton torttuhillo

Avasimme glögikauden eilen, kutsumalla uudet naapurit kylään. Olen joka vuosi, ostaessani sen vuoden ainoan luumumarmeladipurkin ajatellut, että luumusose pitäisi tehdä itse. Kaupan torttuhilloa höystää ihan turha lisäaineiden cocktail. Lisäksi se on ällömakeaa.

Esimerkiksi monelle tuttu, Dronningholmin Tähtitorttu luumumarmeladi sisältää kuutta eri lisäainetta:

  • hyytelöimisaineet E440, E412, ja E410
  • happamuudensäätöaine E330
  • säilöntäaine E202
  • stabilointiaine E333

Nämä lisäaineet eivät ole pahimmasta päästä kylläkään, mutta miksi syödä niitä, kun ne voi äärimmäisen helposti välttää? Mua ärsyttää turhien lisäaineiden lisäksi kaupan luumuhillon makeus: 100:ssa grammassa Dronningholmia on 47 gramma sokeria. Melko makeaa! Sokeri lukeekin tuoteselosteessa heti luumun jälkeen, joten sitä on tuotteen raaka-aineista toiseksi eniten.

Niinpä tein vihdoinkin luumuhilloni itse! Kakalta näyttää, mutta maku on mainio.

Ostin pari pussia kuivattuja (mutta meheviä) luumuja. Kivettömiä tietty. Heitin ne blenderiin, laitoin sekaan desin vettä, ruokalusikallisen kanelia ja vajaan ruokalusikallisen inkiväärijauhetta. Surrrurr ja valmista parissa minuutissa. Tosin: kannattaa ottaa huomioon, että mikä tahansa rimpulablenderi ei välttämättä luumuihin pysty, mutta homma hoituu ihan varmasti helposti vaikka sauvasekoittimella.

Koemaistajina käyttämäni naapurit eivät huomanneet eroa kaupan hilloon ja täytyy sanoa, että minut yllätti, kuinka makeaa itse tehty luumuhillo on, vaikken ole lisännyt sokeria ensinkään! 300 gramman Dronningholm-purkissa on huimat 141 grammaa sokeria!!! Tässä kohtaa joulupöytää voi siis todella helposti pienentää turhan sokerin mussuttelua.

Pakko huomauttaa kuitenkin, että ostamissani Sunsweetin luumuissa on lisäainetta. Mutta onneksi niiden sisältämä kaliumsorbaatti (E202) ei ole lisäaine pahimmasta päästä. Mielummin yhtä kuin kuutta turhaa lisäainetta.

Vielä Dronningholmista: tuotteen parasta ennen päivä on 19.5.2011. Kenen tarvitsee säilöä avattua luumumarmeladipurkkia kesään saakka? Kysyy tyyppi, joka ei kaipaa joulutorttuja uudenvuoden jälkeen.

Edit: Joku kommentoi, ettei avattu torttuhillo säily toukokuuhun saakka. Mä nyt jätän ton avonaisen purkin jäkikseen niin katsotaan, koska se pilaantuu…