Menu

Kookosmaitohuijuutus

”No huh huh, mä luulin että kaikki kookosmaito on vaan… kookosmaitoa”. Totesi mieheni epäuskoisena, kun kerroin hänelle havainnostani, jonka tein tutkiessani kookosmaitotölkin tuoteselostetta. Jopa näin yksinkertaiseen tuotteeseen tungetaan turhia lisäaineita. Tai no, eivät ne ihan turhia ole sikäli, että kun vetisestä litkusta täytyy jollain ilveellä saada sakeampaa, pitää litkuun lisätä sakeuttamisaineita.

On siis kookosmaitoa ja ”kookosmaitoa”. ”Kookosmaidon” tuoteseloste näyttää esimerkiksi tältä:

Itse kookosta tässä tuotteessa on vain reilu puolet, 60%. Loppu on vettä ja lisäaineita. Marketin verrokkituotteessa kookosta oli 80% ja toinen (sekä ainoa) tuoteselosteessa mainittu raaka-aine oli vesi. Ei siihen kookosmaitoon muuta pitäisi tarvitakaan, kai? Tietenkin tuore 100% kookosmaito on parasta, mutta näillä leveyksillä se nyt ei ole vaihtoehto.

Mitä lisäaineita tässä keittiöömme eksyneessä kookosmaidossa sitten on? Renuka Coconut milk sisältää seuraavia lisäaineita:

  • E466 natriumkarboksimetyyliselluloosa (sakeuttamis- ja stabilointiaine)
  • E412 guarkumi (sakeuttamis- ja stabilointiaine)
  • E330 sitruunahappo (happamuudensäätöaine)
  • E407 karrageeni (sakeuttamis- ja hyytelöimisaine)

Kolme ensimmäistä ovat harmittomia, mutta karrageenia jotkut välttelevät, sillä pilkotun karrageenin on joidenkin läheide  mukaan havaittu eläinkokeissa aiheuttavan syöpää. Karrageeni valmistetaan levästä ja se on sallittu luomutuotteissakin. Ei kuulosta mitenkään erityisen vaaralliselta, mutta sen funktio silti sama kuin natriumglutamaatilla: karrageeni sakeuttaa litkua (muun muassa). Ärsyttää, että luomutuotteissa saa käyttää lisäaineita, joilla tuotteen rakennetta voidaan muuttaa. Eikö luomun pitäisi olla juuri sitä, miltä se näyttääkin?

No, tämä tuote ei ole luomua. Mukakookosmaito sisältää karrageenin lisäksi kahta muuta sakeuttavaa ainetta, joilla kookosmaidon sisältämä 40% vettä saadaan sakeutettua. Jos tuotteessa olisi enemmän sitä, mitä purkki mainostaa, ei näitä lisäaineita tarvittaisi.

Toisia tällainen tuote ei hetkautakaan, koska mainitut lisäaineet ovat melko harmittomia. Mua ärsyttää se, että tuotteessa on kookosta vain reilu puolet, vaikka pakkaus vihjaa muuta. Tän nimi pitäisi olla kookos-vesi-lisäaine -cocktail.

Mainittakoon vielä, että tuotepakkaus mainostaa erikseen, ettei se sisällä säilöntä- tai väriaineta. Tällä tavalla kuluttaja harhautetaan ajattelemaan, että juuri tämä tuote on muihin kookosmaitotuotteisiin verrattuna jotenkin erityisen hyvä ja lisäaineeton, vaikka kaupan hyllyssä todennäköisesti on tarjolla toisia kookosmaitotteita, joissa ei ole lisäaineita ensinkään. Ne muut tuotteet eivät vaan mainitse asiaa erikseen!