Menu

Puberty Blues

En ole pitkään aikaan ehtinyt kirjoittaa ASIAA-kategorian kemikaalijuttuja, koska vauva ja kirja yksinkertaisesti nielevät päivästä jokaisen ”vapaan” minuutin. Mutta onneksi bongasin luettavaksenne tämän mainion artikkelin. Hyvä paketti, jossa on referoitu useita eri tutkimuksia oikein selkokielisesti.

Kyseessä on The Economistin Intelligent Life -julkaisun artikkeli (julkaistu kesällä) siitä, kuinka sekä poikien että tyttöjen puberteettioireet ovat alkaneet ilmaantua yhä varhemmin. Aikaisemmin ilmiötä on pidetty amerikkalaisten ongelmana (syynä on pidetty mm. ylipainoa), mutta nyt ilmiö on globaali ja Euroopassa hommaa tutkitaan etenkin Tanskassa. Ylipainon lisäksi syyksi jatkuvasti aikaistuvaan puberteettiin pidetään myös ympäristön ja arjen kemikaaleja.

Tosi kiinnostava asia on se, että lapset muuttuvat fyysisesti yhä nuorempina sukukypsiksi, muttaa henkisesti skidit on ihan yhtä lapsia kuin ennenkin, eli henkinen ja fyysinen minä ovat nyt kauempana toisistaan kuin koskaan. Artikkeli antaa paljon ajattelemisen aihetta.