Menu

Ftalaatteja lastenvaunuissa — whot?

Kun elämäntilanne muuttuu vauvan myötä uudenlaiseksi, joutuu sitä ihminen tutustumaan itselleen entuudestaan täysin vieraisiin asioihin — kuten lastenvaunuihin. Sen lisäksi, että monet näyttävät enemmän kuntosalilaitteilta kuin pienelle ihmisenalulle tarkoitetuilta, kotoisilta pesiltä, maksavat ne aivan hemmetisti (uutena) ja kaiken kukkuraksi, melkein kaikissa on kemikaaleja, joita ei saa lain mukaan olla edes pikkulasten leluissa! Puhun nyt ftalaateista.

Kuva: hubpages.com

”EU:ssa ja Yhdysvalloissa on rajoitettu ftalaattien käyttöä, koska se aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Suurin terveysriski liittyy perimään; osa ftalaateista on vaarallisia sikiölle ja ne voivat heikentää sikiön hedelmällisyyttä. Äidin kautta sikiöön siirtyvä tai pienen lapsen saama ftalaattiannos voi vaurioittaa vakavasti lapsen hormonitasapainoa. Ftalaatteja saattaa liueta esimerkiksi syljen mukana lapsen elimistöön, jos niitä on tuotteissa, joita lapsi imeskelee. Ftalaattien aiheuttamat haitat eivät ole heti havaittavissa, vaan ne ilmenevät myöhemmällä iällä”.

Lähde: SGS Finland

Ftalaatit on jo kielletty EU-alueella myytävissä kosmetiikkatuotteissa, eikä niitä saa käyttää pikkulasten leluissakaan, mutta paikassa, jonne vastasynytynyt laitetaan nukkumaan ja olemaan, siellä niitä kyllä saa olla. En voi käsittää.

Saksalainen kuluttajatestejeä toteuttava, riippumaton taho Stiftung Warentest vertasi keskenään 14 erilaista lastenvaunua. Testissä verrattiin monia eri ominaisuuksia käytettävyydestä kemikaaleihin, ja testin kaikissa vaunuissa havaittiin haitallisia kemikaaleja. Testatut tuotteet olivat:

  • Teutonia Mistral S
  • Bugaboo Cameleon
  • Brio Go
  • Zekiwa Alu-Cross
  • Hartan Topline S
  • ABC Design Turbo 6S
  • Herlag Sportwagen Rimini
  • Babywelt Pro 4 S
  • Emmaljunga Nitro City
  • Hauck Chicago Air
  • I´Coco Plasma mit Coco
  • Maxi-Cosi Mura 4
  • Gesslein Future I loop
  • Quinny Speedi SX

Testin vertailutaulukko löytyy täältä. Lastenvaunuihin tutustumattomille tiedoksi, että joukossa on siis ihan markkinajohtajavaunuja, tosi suosittuja ja Suomessakin myytäviä merkkejä.

Noita vaunujen merkki- ja mallinimiä en kyllä tajua. Jos mä valmistaisin lastenvaunuja, ei ne hemmetissä ois nimeltään jotain turbo kuusässiä. Mutta ehkä noi onkin suunniteltu miehiin vetoaviksi. En tiedä. Muhun ne ei ainakaan vetoa. Pätkääkään.

Pakko tunnustaa, etten edes olisi hoksannut kysyä tai selvittää lastenvaunujen kemikaaliasioita, ellei ystäväni olisi asiasta vinkannut, niin sinisilmäinen olin. Todellakin elin kuvitelmassa, ettei ftalaatteja saa käyttää vauvakamassa, väärässä olin, ja onneksi mulla on fiksuja kavereita 🙂

Tarkoituksena oli hankkia käytetyt vaunut Huuto.netistä, jossa vauvakamaa on myynnissä paljonkin. Mutta ihmetys oli suuri kun tajusin, että kaikissa uudehkoissa vaunuissa on kemikaaleja, joita en halua edes itseni lähelle. Tietty myytävänä on kaikkia upeita, vanhoja, retrovaunuja, mutta heh, ei ne mahdu tällaiseen pieneen kerrostaloasuntoon millään, retrovaunuja kun ei usein saa kasaan ja palasiksi, niin kuin uudempia taas kätsysti saa.

Kaivettuani nettiä jonkin aikaa huomasin, että Suomesta saa yhden valmistajan Öko-Tex -sertifioituja materiaaleja sisältäviä vaunuja — siis yhden v—n valmistajan! Miten hitossa niitä on vain yksi? Kun lastenvaatteitakin saa luomupuuvillaisina, niin miksi hitossa vaunujen sisustekstiilit ei ole luomupuuvillaa jne.? Luulisi sen olevan oletus.

Kiinnostuneille pari linkkivinkkiä:

Tyyppi ei ole vielä edes syntynyt, ja jo nyt törmää tällaisiin aukkoihin lastenkamassa. Saapa nähdä mitä muuta lapsen elämä tuo tullessaan… Ensin paketoidaan vauvat ftalaattivaunuihin, ja sitten ihmetellään, että ”mistäköhän ne kemikaalit oikein lasten verenkiertoon pääsee?”. Kuinka outoa touhu voi olla? Kysyn vaan.