Menu

Tulevaisuudessa syödään pääasiassa kasviksia

Kiitos sosiaalinen media! Huomasin Marian facebookpäivityksen myötä kiinnostavan uutisen, jonka tekin jo ehkä olette bonganneet: Tulevaisuuden ruokavalio on keinolihaa ja kasviksia.

Tässä otteita YLEn uutisesta:

” YLEn Aamu-tv:n vieraana ollut tutkija Markus Vinnari sanoo, että ihmiskunta voi luopua lihansyönnistä kokonaan. Siirtyminen kasvissyöntiin voi tapahtua monia eri reittiä pitkin. Lihansyönnin rajoittaminen ei ole tutkijan mukaan uusi ilmiö.

Tutkijan mukaan ihmiskunta voi siirtyä kasvissyöntiin kolmea eri reittiä.

Yksi vaihtoehto on ajautuminen: nykyiselle kulutukselle ei tehdä mitään ja seurauksena on jonkinlainen ekologinen katastrofi. Se taas pakottaa ihmiset radikaaleihin muutoksiin.

Tasaisen muutoksen reitillä kasvisruokavalioon totuteltaisiin pienillä muutoksilla. Näin valikoimatkin paranisivat. Vinnari pitää tästä esimerkkinä keskustelua koulujen kasviruokapäivistä ja tutkijoiden hankkeita keinolihan valmistamiseksi.

Kolmas mahdollinen reitti kasvissyöntiin kulkisi hallitsemattoman muutoksen kautta: sattuisi jonkinlainen katastrofi, esimerkiksi sellaisia eläintauteja, jotka ovat uhka ihmiselle. Tällöin ihmiset hakisivat nopeasti ja aktiivisesti vaihtoehtoja ruokavalioonsa, tutkija näkee”.

Lue koko uutinen YLEn sivuilta.

Musta todella helppo tapa totuttaa porukka kasvisruokaan, olisi yksinkertaisesti kouluttaa työpaikkaruokaloiden, koulujen, päiväkotien, vanhainkotien, erilaisten virastojen ja laitosten keittöiden vastaavat maukkaan kasvisruoan laittajiksi. That´s it! Ymmärrän ihan hyvin sen, ettei tavallisissa lounasruokaloissa ja nykyisellä osaamisella kasvisruokaa osata maustaa, sillä se vaatii — aivan kuten minkä tahansa ruoan laittaminen — opettelua ja kouluttamista.

Söimme tänään työporukalla Silvopleessä ja ihmettelimme kaikki, kuinka voikaan olla niin, että hyvä kasvisruoka on Suomessa yhä harvinaisuus? Kun kasvisruokaa osataan laittaa kunnolla, tyydyttää se ihmisen nälän, on henkilö sitten lihansyöjä tai ei. Tämän todistivat tänään viiden hengen seurueestamme kolme, jotka kaikki söi Silvopleessä ekaa kertaa. Kaikki (lihansyöjäihmisiä siis) hehkuttivat makuja ja tykkäsivät kovasti. En ihmettele: maukas ruoka on maukasta ruokaa. On se sitten kasvista taikka lihaa.